Longeren kost vooral voor jonge paarden fysiek ontzettend veel kracht en energie. Longeer daarom tot maximaal twee keer per week maximaal twintig minuten per keer. Langer longeren wordt anders veel te belastend voor een (jong) paard. Verder zorg je voor een afgesloten rijbaan of paddock met een stabiele bodem.
Tip: train vaak en kort
"Als je paard veterinair fit is, kun je gerust drie keer per week een half uur tot driekwartier rijden. Zo kun je de spieren opbouwen en behouden. Het is niet verstandig om maar één keer per week te rijden en dan direct een lange buitenrit te maken. Rijd liever korter en vaker.
Longeren is ideaal om jonge paarden te laten wennen aan een zadel en hoofdstel. Ook leren verzamelen en uitstrekken is een goede oefening voor aan de longeerlijn. Op deze manier kan het paard eerst wennen aan de nieuwe oefening zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over de ruiter die op zijn rug zit.
Longeer nooit te lang, begin bijvoorbeeld met 10 minuten per keer en bouw het op naar 20-30 minuten per keer, afhankelijk van je paard. Longeer je paard ook niet dagelijks, meestal is 1 tot 2 keer per week voldoende. Een goede warming-up en cooling down is ook bij het longeren belangrijk.
Longeren zonder hulpteugel kan aan een halster of hoofdstel. Bij het hoofdstel heeft het paard een bit in, bij het halster heeft het paard geen bit in.
Longeren kost vooral voor jonge paarden fysiek ontzettend veel kracht en energie. Longeer daarom tot maximaal twee keer per week maximaal twintig minuten per keer. Langer longeren wordt anders veel te belastend voor een (jong) paard. Verder zorg je voor een afgesloten rijbaan of paddock met een stabiele bodem.
Wist jij dat longeren een ontzettend goede aanvulling is op de training van jouw paard? Tijdens het longeren leer jij jouw paard om op eigen benen te lopen, en zichzelf te dragen zonder het gewicht van een ruiter op zijn rug. Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen.
Omdat het touwtje door de bitringen loopt en niet aan het bit eindigt, kan het paard zelf iets variëren in houding en zoeken naar de meest ontspannen positie. Een van de voordelen van dit systeem boven het eerder genoemde longeersysteem is dat de touwtjes heel licht zijn.
Als je paard drie jaar oud is, kan je voorzichtig wat meer gaan doen. Veel mensen beginnen met grondwerk of longeren. Bij beide is er vaak sprake van heel veel 'rondjes draaien'.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Een bijzettteugel is geheel van leer en heeft vaak een elastische rubberen ring in het midden. De bijzetteugel wordt voornamelijk gebruikt tijdens het longeren en zorgt voor een directe verbinding tussen de singel en het bit waarmee de hoofd-halshouding van het paard beïnvloed kan worden.
De meeste mensen gebruiken een bijzet omdat ze willen dat hun paard beter over de rug gaat lopen of het paard de rug meer gaat ontspannen. Of omdat ze willen dat het achterbeen beter onder de massa komt. Sommige mensen zeggen dat longeren zonder bijzet een beetje beweging geven is, en geen trainen.
Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.
Wilde paarden, gemiddeld 17,9 km/dag en gedomesticeerde paarden 7,2 km/dag.Gedomesticeerde paarden in een actief stal, 5 tot 10 km/dag.
Een paard moet al gauw drie uur per dag in beweging zijn, aangepast aan de aard en de belastbaarheid van het paard, om aan de gestelde richtlijn van 15.000 stappen te voldoen.
Longeren is een onderdeel van Gymnastiserend Grondwerk en dus een schitterende manier om jouw paard te gymnastiseren. Maar pas op: longeren kan alleen maar gezond zijn voor het paard als het op een verantwoorde en correcte manier gebeurt.
Vanaf 3,5 jarige leeftijd zadelmak te laten maken. En vanaf 4 tot 6 jarige leeftijd start ik met inrijden. Er wordt altijd gekeken naar de mentale en fysieke leeftijd van het individuele paard om te kunnen beoordelen waar hij aan toe is en wat zijn fysieke belastbaarheid is.
Gemiddeld staat een paard hier 8 weken met voldoende rust tussendoor, heb vertrouwen in de methode! - het paard enkele figuren kan rijden (grote volte, gebroken lijn, over diagonaal van hand veranderen). De kosten voor het zadelmak maken van uw paard zijn per maand 600 euro (inclusief btw).
Om je paard meer te kunnen gymnastiseren kun je gebruik maken van een longeersingels. Hieraan kun je hulpteugels bevestigen om je paard in de juiste houding in te kunnen stellen.
Een gogue is een hulpmiddel om de houding van je paard te verbeteren. De gogue van Dy'on is gemaakt van een degelijke kwaliteit leer en kan zowel voor het rijden als longeren gebruikt worden. Een gogue zorgt ervoor dat je paard makkelijker nagevelijk wordt en in een ontspannen aanleuning loopt.
Een halsverlenger wordt ook wel elastiek genoemd of elastische halsverlenger. De halsverlenger loopt over het kopstuk door de bitringen naar de zij- of onderkant van de singel. Een elastische halsverlenger is geschikt voor het longeren en zorgt ervoor dat je paard zijn hoofd minder snel omhoog brengt.
De tijdsbesteding van een paard bestaat ruwweg uit 2 tot 3 uur bewegen, afgewisseld met 1 uur rust. Dat patroon herhalen ze de hele dag en nacht door. Houd je een paard een groot deel van de dag of nacht in de stal, dan moet het paard daar voldoende ruimte hebben om te bewegen.
Dat is een hele dag stevig doorlopen. Paarden hebben als topsnelheid volgens mij iets van 50 km/u dus dat kun je zelf uitrekenen.
Als je langs de schouder kijkt van het paard tijdens de galop kun je zien welk been het verst naar voren wordt gezet. Gaat het binnen voorbeen verder naar voren dan het buiten voorbeen? Dan zit je in de goede galop!