Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
"90 procent is suiker." "Een danoontje ziet er heel aantrekkelijk uit met al die kleurtjes. Maar vergis je niet: een Danoontje van 95 gram bevat ongeveer 2,5 suikerklontjes."
Tip 1: Kies het zoete van fruit
Veel mensen houden van een zoet toetje. Kies fruit! Natuurlijke suikers, vol met vezels, vitamines en mineralen. Lekker: maak een fruitsalade en garneer die met een schep kwark en wat fijngehakte nootjes.
Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is het zoet van smaak en koud, maar er zijn ook hartige en warme nagerechten.
Zoek je typisch Hollandse nagerechten? De beste recepten speciaal voor jou, zoals hangop met fruit, warme appeltaart en heerlijke pudding.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Toetjes hebben geen voedingswaarde – Fabel
Volle kwark bijvoorbeeld bevat per portie (150 gram) tussen de 12 en gram eiwit (dit kan variëren) en draagt daarmee flink bij aan de gehele eiwitinname. Een toetje van kwark bevat naast eiwitten onverzadigde vetten en koolhydraten, die de bewoners ook dagelijks nodig hebben.
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
Neem bijvoorbeeld het verschil tussen yoghurt en vla. Yoghurt bevat, heel simpel, alleen yoghurt, die gemaakt is van melk. Vla bevat naast melk allerlei toevoegingen.
De beste keuze voor een toetje is dus magere yoghurt, kwark of wat vers fruit. Wanneer je varieert met verschillende soorten fruit krijg je genoeg verschillende voedingsstoffen binnen. Ook kun je fruit uit de diepvries goed afwisselen met vers fruit. Hier is geen suiker aan toegevoegd.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Toch is aan te raden om na het eten niet meteen op de bank te ploffen, want juist als je teveel gegeten hebt kom je sneller van het volle gevoel af door rustig te bewegen. Als we eten gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog en door te wandelen na het eten breng je deze juist weer in balans.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Wanneer je gewicht kwijt raakt, verliest je lichaam zowel spieren als vet. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten blijft eten. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt.
Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen. Een teveel zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op de nieren of botmassa, maar kan wel een negatief effect hebben op het gewicht.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Het buitengebied heeft veelal een typisch Hollands karakter met veel polders, slootjes en molens. Voor toeristen zal dit het Nederland zijn wat ze kennen uit de boekjes en geijkte plaatjes. Molens, klompen en niet te vergeten heel veel tulpen. Helemaal boven in de provincie ligt ook nog het eiland Texel.
Maar waarom heet dat ook wel een toetje? Het woord toetje is ontstaan door het woord 'toenemen'. Je neemt dus na het hoofdgerecht iets toe. In de volksmond werd dat verkleind naar het woord toetje.