Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Als je een beginner bent, moet je altijd op zoek gaan naar een plank die breed, dik en minstens 90 cm langer is dan jij. Beginnende surfers moeten altijd een surfplank met extra drijfvermogen en stabiliteit nemen om makkelijker te peddelen voor de golf.
Het beste kijk je naar een Fish Surfboard of een Hybrid board. Deze boards hebben het voordeel dat ze dezelfde lengtes zoals shortboards hebben, maar doordat ze wijder en dikker zijn hebben ze nog een vrij hoog volume. Zo is de stap van een Mini Malibu/Funboard niet te groot.
Wij raden de soft top surfboards van 6'0"-> tot -> 9'0" aan. Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.
Wil je een surfboard kopen? Decathlon heeft surfboards van Olaian en Bic voor kinderen en volwassenen, voor beginners en gevorderde surfers. We hebben verschillende soorten surfboards: soft tops, mini malibu's, longboards, fish surfboards en shortboards.
OLAIAN is het Decathlon-merk voor surfen en skimboarden.
Het is een samentrekking van OLA, want OLATU is Baskisch voor golf, en IAN, een Baskisch achtervoegsel voor 'erin'.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
Hoe groter je zeil is, hoe meer wind je vangt, hoe harder je gaat. Freeride zeilen zijn meestal wat groter (vanaf 4.0 m² ongeveer) dan beginnerzeilen. Ze hebben wat meer zeillatten om het profiel beter vast te houden. Sommige zeilen hebben ook “cambers”.
Het surfen van groene golven (ongebroken golven)
Bij het aanpaddelen van een ongebroken golf moet je met je borst meer druk op het voorste gedeelte van je board geven. Stel je maar voor dat je van een heuvel naar beneden paddelt.
Complete windsurf sets in een winkel beginnen veelal al rond de 1000 euro. Afhankelijk van wat je koopt kan het ook al snel oplopen maar zo rond dit bedrag heb je leuke aanbiedingen voor complete sets waar je mee kunt beginnen te surfen.
Beginners kunnen het beste oefenen als er weinig wind staat. De wind is bepalend voor de richting waarin je surft. Dit wordt de koersrichting genoemd. Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig.
Welk board en zeil zullen de surfers gebruiken bij 20 knopen wind: Formula: board 1 meter breed, vin 70 cm, zeil 10 vierkante meter. Slalom: board 70 cm breed, vin 36 cm, zeil 7 vierkante meter.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.
Een Freeride zeil staat voor relaxed en onbezorgd het water op. Licht, stabiel en comfortable te surfen. Door het ontbreken van de cambers is het zeil gemakkelijk op te tuigen. Hoef je niet de snelste windsurfer op het water te zijn dan is een Freeride zeil wat voor jou.
Twee surfplanken is eigenlijk ideaal, bijvoorbeeld een allround board van 120 liter om te freeriden en een 90 liter board om freestyle, wave en slalom te kunnen doen. Belangrijk bij de keus voor je board is jouw gewicht en het formaat van je zeil.
Hiervoor kun je ongeveer 10 kilo voor rekenen bovenop je eigen gewicht. Dus stel we maken hier een optelsom van dan wordt het: Eigen gewicht: 80 kilo + gewicht van je set: 10 kilo + extra gewicht: ongeveer 30-40 kilo = 120-130 liter board.
Heuptrapeze. Een heuptrapeze is over het algemeen de meest gekozen trapeze. De trapeze zit zoals je al hoort om je heupen hierdoor zit de haak bij een heuptrapeze wat hoger dan bij een zittrapeze. Dit maakt het in en uit haken tijdens het windsurfen een stuk makkelijker.
Makkum beach is een hele goede plek voor beginnende windsurfers, je kunt hier bijna overal staan. Als je buiten de kom van Makkum beach vaart dan zit je op het Ijsselmeer. Wanneer er een sterke wind is richting het Noorden, Noordwesten of Zuidwesten is, is het mogelijk om naar de afsluitdijk te varen.
“We gaan zo aan de slag met duurzaam populierenhout en red cedar afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Dat is heel geschikt hout voor surfboards: sterk, licht, goed bewerkbaar en buigz aam. Met behulp van glasvezel en epoxy lijmen we de planken aan elkaar; dat wordt de achterkant van het surfboard.