Hij had een vleugelspanwijdte van ruim tien meter, was bijna even groot als een giraf en voedde zich vermoedelijk met jonge dinosauriërs. Er leefden ook wendbare, insectenetende pterosauriërs ten grootte van een mus.
De pterodactylus ( Pterodactylus , wat "gevleugelde vinger") is een uitgestorven soort van pterosaurs die in het leefde Late Jurassic in Europa, ongeveer 150 Ma (miljoen jaar geleden).
De typesoort is Quetzalcoatlus northropi. De soort is met een vleugelspanwijdte van tien meter het grootste vliegende dier uit de wereldgeschiedenis waarvan goede resten verzameld zijn. Het eerste en tot nog toe grootste exemplaar werd in 1971 gevonden in Texas.
Het korte antwoord: van alles. Ten tijde van de dinosauriërs behoorde het luchtruim toe aan de pterosauriërs, vliegende reptielen – maar zelf geen dinosauriërs – met spanwijdtes tot wel 10 meter.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Er waren monsters bij, zoals Quetzalcoatlus northropi, een van de grootste vliegende dieren ooit. Hij had een vleugelspanwijdte van ruim tien meter, was bijna even groot als een giraf en voedde zich vermoedelijk met jonge dinosauriërs. Er leefden ook wendbare, insectenetende pterosauriërs ten grootte van een mus.
Pteranodon had de grootte van een kalkoen
Hij woog maximaal 22 kilo en had een zwak skelet.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
De enige nog levende dinosaurus, niet zo'n grote natuurlijk, maar de Tuatara leefde 200 miljoen jaar geleden al, en hij leeft ook nog eens lang, tussen de 100 en 200 jaar.
Voor de meeste bekende soorten bestond dat voedsel uit vissen en andere water- of zeedieren; sommige kleinere soorten leefden vermoedelijk van insecten.
De Plesiosauria zijn een groep van uitgestorven in zee levende reptielen, behorend tot de Sauropterygia. De Plesiosauria ontstonden vermoedelijk op het eind van het Trias, zo'n 210 miljoen jaar geleden, als een deelgroep van de Pistosauria. De oudste bekende fossielen stammen uit het vroege Jura.
Het beste antwoord. In een toenemende lijn naar het verleden toe: amfibieën (400 miljoen jaar geleden),vissen(450 miljoen jaar geleden),throchophoren(500 miljoen jaar geleden),sponsachtigen(850 miljoen jaar gel.),protozoën(1 1/2 miljard jaar gel.).
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Toen de dinosauriërs leefden zag de aarde er heel anders uit dan nu. Al het land zat aan elkaar vast en lag in de buurt van de evenaar. Het was er vochtig en erg heet. De dinosauriërs leefden in deze tropische delen van de aarde.
De Argentinosaurus was niet alleen de grootste dino, maar ook het grootste levende wezen tot nu toe en bovendien het zwaarste dier dat ooit op het land leefde. Het hart van de dino vestigde ook een record: dat woog ongeveer 400 kilo en was meer dan 1700 keer groter dan een mensenhart.
Er zijn verschillende mamenchisaurussen. Allemaal hadden ze een lange nek, die tot twaalf meter lang kon worden. Dat is zes keer langer dan de nek van een gemiddelde giraf. De Mamenchisauridae leefden waarschijnlijk alleen in China en stierven circa 145 miljoen jaar geleden uit.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.