Hoe weet ik of de passievrucht niet goed meer is? De passievrucht is gaan verkleuren of beschimmeld. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Halveer de vrucht en lepel deze uit.
Als de donkerpaarse schil rimpelig wordt, is de vrucht lekker. Let er dus goed op bij het kopen van passievruchten, dat de schil in de winkel glad maar zeker niet rimpelig oogt. Dan voelt de vrucht ook een beetje 'zwaar' aan. De schil zelf - die leerachtig en hard is - kun je niet eten.
Passievruchten zijn op een koele plaats (12-15°C) buiten de koelkast 2-3 dagen houdbaar.
Bewaren. Indien je halfrijpe vruchten in huis haalt, kan je die twee tot drie weken in de koelkast bewaren; bij een goed rijp exemplaar verkort die periode tot een week.
Kwaliteit en rijpheid
De soorten hebben verschillende kleuren vruchten. Zo zijn er paars, groen en geel gekleurde passievruchten. Een rijpe vrucht herken je aan de harde, rimpelige schil en komt makkelijk los van plant.
Vrijwel alle passievruchten zijn eetbaar zoals ook de vruchten van onze bekende P. Caerulea. helaas is eetbaar niet hetzelfde als lekker! Er zit maar weinig smaak aan de-ze oranje vrucht.
De schil is niet eetbaar. Binnenin zit zachtgeel vruchtvlees met eetbare pitjes. Het vruchtvlees heeft een fris zoete smaak.
Passievrucht is rijk aan vitamine C, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door het lichaam te helpen bij het absorberen van meer ijzer uit plantaardig voedsel. Dankzij vitamine C kan het lichaam ook beter infecties bestrijden.
Passievrucht heeft een antimicrobieel, antipyretisch en laxerend effect, ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en helpen het werk van het spijsverteringsstelsel te verbeteren, urinezuur en andere metabolische producten uit te scheiden.
Hoe eet je ze? Snijd de passievrucht doormidden en lepel het vruchtvlees met eetbare pitjes eruit. De pitjes zijn ook lekker in een salade of als garnering, bijvoorbeeld op ijs.
Passiefruit is een zoete exotische vrucht met een heerlijke lichtzure smaak. De vrucht heeft een ronde vorm met een harde schil. De inhoud van de passievrucht bestaat uit geel vruchtvlees met zwarte eetbare pitjes.
Voor passievruchten is geen aanbevolen maximum aantal per dag bekend. Maar 10 met dag is wel erg veel. Daardoor kan je meer binnen krijgen van de goede stoffen, die erin zitten. Deze zullen meestal je lichaam ook weer verlaten door ontlasting en urine.
Wanneer je de vrucht gewassen hebt, leg je hem op een snijplank. Snijd de vrucht voorzichtig met een mes doormidden. Een gekarteld mes werkt het beste om door de taaie schil van de passievrucht te snijden. Probeer zo weinig mogelijk van het sap uit de vrucht te laten lopen (het is namelijk heerlijk).
1: Passiefruit is een vitaminebommetje
Passievruchten zitten vol vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus!
De Passiflora incarnata of Passiflora edulis kunnen zonder meer worden gebruikt, maar bv. de uit Zuid-Amerika afkomstige eenjarige Passiflora gracilis is giftig. Wie de passiebloem wil gebruiken moet daarom zeker zijn dat deze niet giftig is.
Wanneer de schil van de passievrucht donkerpaars en glad is, is deze rijp en heerlijk zoetzuur van smaak. Is de schil gerimpeld? Dan is de vrucht nog rijper en het geleiachtige vruchtvlees zoeter.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (15 gram) passievrucht. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'passievrucht'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Met 100 gram passievruchten krijg je al snel 24% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen. Dat is fijn, want vitamine A zorgt voor een goede werking van je afweer- en immuunsysteem. Daarnaast is het goed voor je huid, haar en tandvlees en voorkomt het nachtblindheid.
De standaardwaarden voor passievrucht worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie passievrucht komt overeen met 100 gram.
edulis of passievrucht krijgt eetbare vruchten. Deze vruchten worden 5 cm lang en 4 cm breed. De kleur van het fruit is paars en het smaakt fris zoet. De passievrucht kan door midden gesneden worden en vervolgens met een lepel de inhoud consumeren.
De maracuja is het gele zusje van de passievrucht. De schil is geelgroen en leerachtig. Het vruchtvlees bestaat net als bij de passievrucht en de granaatappel uit voornamelijk pitjes waaromheen een soort gelei zit. De smaak van maracuja is zoet, maar wat milder dan de passievrucht.
Hoeveelheid eiwit in passievrucht:
0,4 gram. in 1 stuk (15 gram)
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.