Namasté is een boeddhistische groet en mudra. Het achtervoegsel -ji geeft aan dat een handeling actief bedreven wordt en geeft er bovendien een extra waardigheid aan.
Namasté is een Hindoeïstische groet en komt meestal met een bijbehorend gebaar. Dat is het samenvouwen van de handen in een gebedshouding, vlak voor de borst. Het wordt in veel Aziatische landen gebruikt.
Namasté betekent letterlijk 'ik buig voor jou'. Meestal wordt de betekenis anders verwoord, omdat ' Ik buig voor jou' overkomt alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl Namasté juist het tegenovergestelde betekent. Het is een teken waarbij je elkaar groet op gelijkwaardig niveau en respect naar elkaar toont.
Met de naam Boeddha wordt vaak de stichter van het boeddhisme aangeduid: Siddhartha Gautama Boeddha. Het woord Boeddha in de taal Pali omvat de begrippen 'de ontwaakte', 'de verlichte' en 'degene met een allesomvattend inzicht'.
Namasté (Hindi: नमस्ते, Nepalees: nʌmʌsˈteː) is een groet en mudra. Het woord heeft zijn oorsprong in het Sanskriet "nam" (buigen) en betekent "ik buig voor jou".
In India begroet je elkaar met 'namasté', waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont.
Mudra komt uit de Indiase cultuur en betekent gebaar of zegel, vaak is dat een symbolische houding van de hand. Het kan worden uitgevoerd met één of twee handen. Mudra's worden gezien als de brug tussen de kosmische, universele energie en de energiestromen in je lichaam.
Plaats een Boeddha nooit waar het ongepaste dingen kan zien of in de buurt van vieze geurtjes zoals in een keuken, badkamer of toilet. Een Boeddha vindt het niet heel fijn om naast apparatuur te staan. De geluiden van deze apparaten verstoort het energie veld van de Boeddha.
Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen.
Hoewel die trend al een paar jaar bestaat, is een Boeddhabeeld nog steeds geen gewone aankoop, zoals een elektrische heggenschaar of een barbecue. Want heggenscharen en barbecues kunnen ongelukken veroorzaken, maar Boeddhabeelden kunnen ongeluk brengen.
Voor boeddhisten is een Boeddha beeld heilig en dus niet een voorwerp dat je aanschaft omdat het er zo leuk uitziet of omdat iedereen er 1 heeft. Een Boeddha beeld behoort tot de Thaise religie en zij behandelen Boeddha met respect.
Een boeddhabeeld laten vallen
Laten vallen is natuurlijk sowieso niet de bedoeling. Gebeurt het je toch, dan is de algemene gedachte dat er weleens wat ongeluk jouw kant op zou kunnen komen.
Het is eigenlijk wel komisch dat een boeddha ongeluk zou brengen terwijl het symbool staat voor staat voor geluk, voorspoed, goede gezondheid, liefde, bescherming, het verkrijgen van inzichten en saamhorigheid. Dus hoewel het altijd leuk is om een beeld cadeau te geven.
Dit is de Betekenis Boeddha Beeld Zittend of Mediterend
Wanneer het figuur zittend of mediterend is afgebeeld, zou deze houding in het teken staan van een grotere soort bewustwording. In deze staat van zijn doet materialisme er niet meer toe.
vrij is van het leven in samsara.
Fingers crossed
Ook wordt handgebaar gebruikt bij het maken van een leugen. Het kruisen van de vingers (al dan niet achter de rug) moet voorkomen dat de leugen wordt ontdekt. Maar over het algemeen is een gekruiste wijs- en middelvinger een bekrachtiging van de hoop op voorspoed en geluk.
Wanneer je de vingers tegen elkaar drukt, worden de subtiele energiekanalen (meridianen) die door de vingers lopen geactiveerd, zodat energie vrij door het lichaam kan stromen. Zo kunnen de juiste mudra's meditaties krachtiger maken. Er bestaan vele mudra's om je meditatie te verdiepen.
het handgebaar zelfst. naamw. Uitspraak: ['hɑntxəbar] Verbuigingen: handge|baren (meerv.) beweging met je hand als teken voor iets of om je woorden te ondersteunen Voorbeelden: `handgebaren maken`, `een handgebaar om iemand te groeten`, `obscene hand...
Tibet: Steek je tong uit
Je tong uitsteken wordt in de westerse wereld gezien als een belediging. Maar in Tibet is het juist een aangename manier om iemand te verwelkomen. De geschiedenis achter deze traditie is vooral erg interessant. Lang Darma was een gevreesde Tibetaanse koning met een zwarte tong.
Indische (dunne) Boeddha's
Beide handen liggen in de schoot zittend in de kleermakerzit. Deze beelden worden veel gebruikt in meditatie ruimtes, of op een rustige plek in huis waar men wil uitrusten of ontspannen.
Orang Malu ~ De verlegen/bescheiden man
De Orang Malu (of Yogiman) vindt zijn oorsprong in Indonesië en stelt een in zichzelf gekeerde, mediterende man voor. Yogiman wordt ook wel de “Weeping Buddha” genoemd, Boeddha die huilt om het leed van de wereld.
Volgens de traditie zijn er vóór Gautama Boeddha nog een aantal andere boeddha's geweest (een zekere lijst noemt 28 boeddha's). Boeddha werd geboren in een hindoeïstische familie.