Omdat de stuclaag bestand moet zijn tegen de weersinvloeden, met name regen, gebruiken wij voor buiten stucwerk altijd kalk cement gebonden specie ook wel cementmortel genoemd. Dit is materiaal is namelijk bestand tegen water, dat is ook de reden dat het aangeraden wordt wanneer de badkamer gestuct wordt.
Stuc voor buiten moet waterdicht en vorstbestendig zijn. Plus sterk natuurlijk, zodat je niet bij de eerste de beste rondzwiepende tak een barst in het stucwerk krijgt. Voor buiten is daarom cementgedragen stuc nodig, ook wel cementmortel of vijvermortel genoemd.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel DHZ
Je kunt dus met één bouwmateriaal alle muren stucen. Dat werkt makkelijk en tijdbesparend. Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is de ideale ondergrond voor schuur-, pleister- en tegelwerk.
Een groot nadeel van het stucen buiten is dat je precies de goede weersomstandigheden moet hebben. Voor een goede hechting van de stuclaag, moet de muur droog zijn. Een beetje motregen of te hoge luchtvochtigheid is al funest. Zon en te harde wind zorgen er juist voor dat de stuclaag te snel droogt.
Roodband is niet geschikt voor buiten.
Samenstelling van Knauf Roodband
1 Dit houdt in dat er slechts in beperkte mate gebruik is gemaakt van toeslagstoffen (minder dan 1%) en dat Knauf Roodband gebruik mag worden voor gebruik binnenshuis. Zowel op muren als plafonds, in de keuken en badkamer mag gewerkt worden met dit product.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is een lichtgrijze mortel voor de bezetting van metselwerk en cellenbetonblokken. Deze stucmortel kan zowel in natte ruimtes als buiten gebruikt worden, en is daardoor het ideale product voor de bezetting van al uw muren.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.
Allereerst kunt u kijken naar de ondergrond die u gaat stucen en zo een keuze maken. Gaat u een muur behandelen die gemaakt is van gips, cellenbeton, beton, kalkzandsteen, oud pleisterwerk, baksteen, metselwerk, sier- of spuitwerk, dan kunt u hier multi stuc, pro stuc, blokkenwand stuc en decoratie stuc voor gebruiken.
Wanneer je een bakstenen buiten muur wilt stucen is het handig om deze eerst te repareren. Haal losse stukken baksteen eruit en vul deze op, repareer de scheuren in de muur, waardoor de muur weer heel is. Na het drogen van de voegen maak je de muur helemaal stofvrij en schoon met een harde stoffer.
In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.
Het cementeren van de buitenmuur gebeurt door een dunne laag zandcement aan de buitengevel aan te brengen. Dit wordt het vaakst toegepast bij oude gevels, waar de bakstenen nog zichtbaar zijn. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken.
Strijk de designmortel met een speciale pleisterspaan op de muren. Grote gaten in de muur kun je niet in 1 keer vullen, maar breng zeker 2 of 3 lagen aan. Werk daarbij altijd nat in nat. Let wel op: als je gaat stuken, dan moet je het ook afmaken op 1 dag, anders hardt de designmortel uit.
Bij regen, vorst en te veel zonlicht is het niet de moeite waard om de muren te stucen. Volgens de fabrikanten breng je de stucwerk het beste aan tussen de 5-25 graden Celsius.
Als je een stuclaag in twee delen aan wilt gaan brengen, dan is de volgende manier voorgeschreven door een gips fabrikant. Eerste stuclaag aanbrengen in een voorgeschreven minimale dikte, en voor het uitharden de stuclaag doorkammen met een stuc kam, of tegellijmkam.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Maar ook een doorgewinterde stukadoor is ooit begonnen met stucen. Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen.
Bij buiten stucwerk is de situatie vergelijkbaar. De minimale dikte van de pleister is ca. 10 mm. Het is echter meestal 15 mm.
Het cementeren van een buitenmuur gebeurt in twee stappen. Eerst en vooral wordt de hechtingslaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de cementlaag goed zal aanhechten op de gevel. Nadien volgt de afwerkingslaag of cementmix van cement en zilverzand.
De hechting op beton verbeter je door de muur eerst ruw met kalkspecie te bepleisteren. Vóór het aanbrengen van het pleister bevestig je pleisterwerklatten loodrecht op de muur, waarlangs je het pleister gelijkmatig kunt afstrijken.
Roodband is echter glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Door beiden zit "lijm" verwerkt, om bv direct over beton te gaan.
Goudband is voor laagdiktes vanaf 10mm, roodband vanaf 5mm. Er zijn nog meer stucmiddelen, bv. voor dunnere lagen. MP75 is eigenlijk voor machinale verwerking, al wordt het ook wel handmatig opgebracht.
Instant spatel: de gevelspatel is geschikt voor gebruik en kan zonder toevoeging van water of andere materialen worden gebruikt. Voor het aanbrengen van de vulspatel moet de ondergrond dragend, schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Zuigende ondergronden moeten vooraf worden geprimed.