Het korte antwoord op deze vraag luidt: niemand.
De Belastingdienst legt een boete op als er tussen opdrachtgever en zzp'er feitelijk sprake is van een arbeidsrelatie. Dan worden er ten onrechte geen loonheffingen betaald. De Belastingdienst focust hierbij op schijnzelfstandigheid.
De opdrachtnemer zegt als ondernemer aan de slag te zijn maar blijkt na controle als werknemer te werken. Andersom zegt de opdrachtgever als inlener van een ondernemer te werken maar blijkt zich na controle als werkgever te gedragen. In een dergelijke situatie is er sprake van een 'verkapt dienstverband'.
Wie is verantwoordelijk voor schijnzelfstandigheid? Tot 1 mei 2016 was alleen de ZZP'er aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid. Sinds de invoering van de wet DBA zijn ZZP'er én opdrachtgever aansprakelijk.
Eén opdrachtgever per jaar is genoeg om als zzp'er te worden aangemerkt, mits er geen gezagsverhouding bestaat tussen jou en je opdrachtgever. Een gezagsverhouding houdt in dat de opdrachtgever niet kan zeggen hoe jij je werk moet uitvoeren, omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben.
Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Dit is het gemiddelde van alle zelfstandigen dus van de zzp'ers met lage tarieven en de zelfstandigen die een hoger tarief in rekening brengen.
De Belastingdienst heeft het recht om 5 jaar terug te kijken, dus hoe langer de opdracht des te groter het mogelijke financiële gevolg. Gelukkig zijn er meerdere criteria en is één criterium niet bepalend maar het is goed om de risico's in de juiste proporties te zien wanneer je gaat starten als zzp'er.
De Arbeidsrelatiewet voorziet geen strafsancties. Schijnzelfstandigheid wordt strafrechtelijk beteugeld via een inbreuk op de Dimona-wetgeving (de niet inschrijving als werknemer).
Wat is schijnzelfstandigheid? Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin u een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst bent. De opdrachtgever is dan uw werkgever die zijn verplichtingen niet nakomt naar de Belastingdienst en naar u.
De rekensom is dan: brutoloon + vakantiegeld x 1,25 : (21,67×8=173,36) = uurtarief in loondienst x 2 = uurtarief zzp'er.
Heeft uw opdrachtnemer een fictieve dienstbetrekking? Als dat zo is, is uw opdrachtnemer volgens de wet een werknemer. En moet u dus loonheffingen inhouden. Zelfs als er géén sprake is van een verplichting tot persoonlijke arbeid of een gezagsverhouding.
Let op: ZZP-ers kunnen bij u in fictieve dienstbetrekking zijn als ze langer dan een maand meer dan twee dagen per week voor u werken, terwijl ze de arbeid persoonlijk moeten verrichten en hun beloning meer bedraagt dan twee vijfde van het minimumloon.
Schijnzelfstandigen zijn werknemers die het statuut van zelfstandige hebben, hoewel ze in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever. Dat betekent dat zij normaal gezien in loondienst zouden moeten zijn.
Fictieve dienstbetrekking
Als er geen sprake is van een echte dienstbetrekking, dan kan voor een aantal groepen personen de arbeidsverhouding tussen opdrachtgever en uitvoerder (en zelfs hulpen) toch worden beschouwd als een dienstbetrekking. Er is dan sprake van zogenoemde fictieve dienstbetrekkingen.
De Belastingdienst noemt geen getal hoeveel opdrachtgevers je moet hebben, maar zegt simpelweg dat ze van ondernemers 'meerdere opdrachtgevers' verlangen. In de 15 jaar dat ZZP Nederland nu bestaat hebben we begrepen dat de veilige marge bij 3 opdrachtgevers ligt.
Zzp naast loondienst
Dat kan ook. Bespreek wel eerst met je werkgever of hij extra werkzaamheden als zzp'er bij een andere opdrachtgever toestaat. Check of je een concurrentiebeding of relatiebeding hebt getekend en wat daar precies in staat. Pas je werkzaamheden als zzp'er hierop aan.
Er zijn geen regels voor werktijden en rusttijden voor u als zzp'er. Behalve als er een gezagsverhouding is tussen de opdrachtgever en u. Dan geldt de Arbeidstijdenwet wel.
Schijnzelfstandig betekent heel simpel gezegd dat je een zelfstandige (zzp'er) lijkt, maar het niet bent volgens de Belastingdienst. Een soort verkapt loondienst dus. Een zzp'er – zelfstandige zonder personeel – bepaalt wanneer hij werkt, op welke manier hij het doet en of hij het werk zelf uitvoert of uitbesteedt.
In een vennootschap worden zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten als zelfstandigen beschouwd en zijn ze onderworpen aan het sociaal statuut van de zelfstandigen.
Een tewerkstelling in het kader van een arbeidsovereenkomst kan worden geherkwalificeerd naar een zelfstandige samenwerking. Er is dan sprake van 'schijnwerknemerschap'.
Je hoeft met een eenmanszaak geen zzp'er te zijn, terwijl je als zzp'er wel een eenmanszaak kunt oprichten. De term 'eenmanszaak' slaat namelijk op het eigendom van het bedrijf. Je kunt een bedrijf oprichten met alleen jou als eigenaar, terwijl je vervolgens personeel aanneemt.
Tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen
Als je een werknemer 3 tijdelijke contracten hebt gegeven, met tussenpozen van maximaal 6 maanden, moet het vierde contract een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn.
Hoger tarief, meer vrijheid
Ze bepalen als zelfstandige hun eigen werktijden en hebben meer vrijheid om te bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft. Daarnaast denken ze dat ze meer kunnen verdienen. Uurtarieven voor zzp'ers zijn namelijk hoger dan die van mensen in loondienst.