De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie zitten.
Adrenaline is een neurotransmitter en stresshormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt. Door de aanmaak van adrenaline verandert de toevoer van bloed in het lichaam: er gaat meer bloed naar het hart en de spieren en minder naar de huid en ingewanden.
Progesteron is vooral een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert.
Onder invloed van stress kan de productie van neurotransmitters verstoord raken en dit kan allerlei klachten veroorzaken. Vooral eerder genoemde stoffen als dopamine, serotonine en endorfine raken verstoord door stress en hebben daarmee een grote impact op hoe jij je lichamelijk en geestelijk voelt.
Om te kunnen vechten of vluchten zorgt adrenaline ervoor, dat er meer bloed naar de spieren gaat, dat het hart sneller en krachtiger gaat kloppen, dat de ademhaling wordt versneld voor extra zuurstofopname, dat de pupillen groter worden en dat er meer bloedsuiker beschikbaar komt.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Angst en paniekaanvallen: Serotonine draagt bij aan het reguleren van de stemming.
Als we veel prikkels binnen krijgen, zorgt GABA dat onze overactieve zenuwcellen in werking worden geremd. Samen met de andere neurotransmitters in ons lichaam, zoals dopamine, adrenaline en serotonine, zorgt GABA dus voor een mooie balans tussen stimulatie en relaxatie.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Cortisol is een hormoon dat in de bijnier gemaakt wordt, in het deel dat de bijnierschors genoemd wordt. Cortisol staat bekend als het stress hormoon, omdat het meer wordt afgegeven in perioden met stress.
Cortisol heeft verschillende functies in het lichaam, zoals het beschermen van het lichaam tegen de gevolgen van ziekte, verwonding of stress. Het stimuleert de aanmaak van glucose en de afbraak van eiwitten, remt ontstekingsreacties in het lichaam en heeft effect op de bloedvaten, botten en hersenen.
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het extra wordt aangemaakt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren wordt afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen.Hiervan kan glucose (energie) worden gemaakt.
Cortisol verlagen met supplementen
Passiflora en MetaSleep zijn maar enkele voorbeelden van voedingssupplementen die het stresshormoon verminderen.
Het bijnierschors maakt de hormonen cortisol, aldosteron en androgenen zoals testosteron en oestrogenen.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Depressie kan worden veroorzaakt door serotonine wanneer deze neurotransmitter uit balans is. Dat kan worden veroorzaakt door een van de volgende twee dingen: de serotonine wordt mogelijk niet goed ontvangen in sommige delen van je hersenen of je hersenen produceren mogelijk niet genoeg serotonine in het algemeen.
Het stresshormoon Cortisol kan zowel in bloed, speeksel of urine worden gemeten maar die metingen zijn niet erg betrouwbaar omdat de hoeveelheid Cortisol bij iedereen continu fluctueert.
Je krijgt een consult met een ervaren en deskundige arts die in het BIG register geregistreerd staat, dus onze betrouwbaarheid is hoog. Het testen kan door middel van een bloedtest, maar ook door een speekseltest.
Sporten is goed voor je lichaam en heeft een positief effect als je hormonen uit balans zijn. Toch moet je op een paar dingen letten als je gaat sporten om je hormoonbalans weer op orde te krijgen. In principe zorgt sporten ervoor dat je minder cortisol aanmaakt.