Dit bijzondere ijs, dondurma genoemd, komt uit Turkije en heeft zijn eigen, unieke manier van bereiden die ervoor zorgt dat het langer in zijn oorspronkelijke vorm blijft, zelfs bij hoge temperaturen.
Het zogenaamde Kanazawa Ice wordt nu door heel Japan verkocht. Een lokale banketbakker kreeg de opdracht een nieuw soort dessert te maken met de polyfenol uit aardbeien, waaruit een bijzondere ontdekking uit voortvloeide. Polyfenol is een stof die ervoor zorgt dat water en olie minder goed scheiden.
Vooral het toevoegen van zogenaamde stabilisatoren blijkt een grote rol te spelen in hoe snel het ijs smelt. Zowel het ijs van Klondike als dat van Walmart bevat guargom, cellulosegom en maïssiroop, wat ervoor zorgt dat het ijs langer goed blijft en minder snel smelt.
Savannah zegt dat Drumstick-hoorntjes , net als andere "bevroren desserts van die soort," "iets meer van een ingrediënt bevatten dat bekend staat als een emulgator," dan traditioneel ijs. Emulgatoren zijn chemische additieven die "de suspensie van de ene vloeistof in de andere bevorderen," volgens Encyclopedia Britannica.
Je ziet de besmeurde kindersnoetjes voor je, maar ook volwassenen doen er goed aan een servetje te pakken. Terwijl in softijs juist twee keer zoveel lucht zit dan in roomijs. Vos geeft uitsluitsel: softijs smelt sneller dan roomijs omdat het lang niet zo koud is.
Volledige kubus ijs
Door de grotere omvang en lagere smeltsnelheid bieden volledige ijsblokjes maximale koeling terwijl ze geld besparen door het verminderen van ijsconsumptie. Deze zijn het beste voor het inpakken en uitgeven van ijs, evenals frisdranken en mixdrankjes.
Dat kan je doen door ijs toe te voegen, met wat extra zout. Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur.
Een ijssandwich is een bevroren dessert bestaande uit ijs tussen twee biscuits, wafels, zachte koekjes of andere gebakken goederen. De ingrediënten zijn over de hele wereld verschillend, waarbij Ierland wafels gebruikt en de Verenigde Staten doorgaans koekjes.
Het is niet waarschijnlijk, maar als al het ijs van Antarctica smelt, stijgt de zeespiegel 57 meter. Dat zet Nederland bijna volledig onder water. Lange tijd dachten wetenschappers dat dit onmogelijk was: de Zuidpool is onaantastbaar.
“Het is mogelijk dat je ziek wordt. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit zijn gevoelig. Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in.
Wat is droogijs ? Droogijs is bevroren koolstofdioxide. Koolstofdioxide bevriest bij -109 °F / -78 °C; wanneer het wordt blootgesteld aan warme temperaturen, zal droogijs sublimeren, niet smelten, wat betekent dat het zal transformeren in koolstofdioxidegas.
Dit bijzondere ijs, dondurma genoemd, komt uit Turkije en heeft zijn eigen, unieke manier van bereiden die ervoor zorgt dat het langer in zijn oorspronkelijke vorm blijft, zelfs bij hoge temperaturen. Hoe kan ijs niet smelten? Het geheim achter dondurma ligt in de ingrediënten en de bereidingsmethode.
Wat heeft een hals, maar geen hoofd? Een fles.
CRYOLIET : “Het ijs dat nooit smelt”
Het is een aardbei maar net niet..? Een aardbijna! Maar eigenlijk gewoon voor jong en oud!
Waterijs of sorbetijs zijn je beste ijsvrienden, ze bevatten de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes ijs. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Antarctica is niet altijd bedekt geweest met ijs – het continent lag bijna 100 miljoen jaar lang over de zuidpool zonder te bevriezen. Toen, ongeveer 34 miljoen jaar geleden, vond er een dramatische klimaatverschuiving plaats op de grens tussen het Eoceen en het Oligoceen.
Europa zou hard getroffen worden: Londen zou verdwijnen, net als Venetië, Nederland en het grootste deel van Denemarken . Wat Azië betreft, stelt de infographic dat het land dat momenteel bewoond wordt door 600 miljoen Chinezen onder water zou komen te staan, net als heel Bangladesh en kustgebied India.
De reden dat niemand wist waarom het niet smolt, was dat het een toevallige creatie was. De wetenschappers achter Kanazawa Ice waren van plan om een aardbeiendessert te maken toen ze erachter kwamen dat bepaalde chemicaliën in aardbeienextracten de room dikker maakten en ervoor zorgden dat deze niet smolt.
Het vanille-ijs van de Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti is uitgeroepen tot het beste van de wereld. Hij won de prijs tijdens een ijsbeurs in Italië waar bijna honderd ijsmakers wereldwijd streden om de de Coppa d'Oro. "Dit is als goud winnen op de Olympische Spelen."
De verschillende soorten
Roomijs, gelato, sorbetijs, waterijs. Allemaal verschillende termen voor ijs. Roomijs wordt gemaakt met melk, room, suiker en eidooiers. Gelato wordt gemaakt met melk, room en suiker.
Leg papieren zakken op de bodem van je koelbox en leg er stukken droogijs bovenop. Bedek het ijs dan weer met papieren zakken . Op deze manier zou je ijs langer in de koelbox moeten blijven.
Als er veel oplosbare stoffen in een recept aanwezig zijn, is er veel water nodig om dit in oplossing te brengen. In dat geval blijft er weinig vrij water over om ijskristallen te vormen. Het ijs wordt minder stevig en smelt snel.
In een YETI koelbox kan droogijs voedsel en dranken langer koud en bevroren houden dan gewoon ijs. Er zijn een paar tips en trucs om droogijs veilig en effectief te gebruiken in een koeler.