Het liefst minimaal tot korrel 400, maar als het kan nog fijner. Daarna kun je gaan polijsten met een rvs polijstset.
Grof schuurpapier korrel van 60 of lager gebruik je als je roest of een bladderende verflaag moet verwijderen. Middelgrof schuurpapier heeft een korrel tussen de 80 en 120. Hiermee rond je hoeken af of schuur je voor het verven. Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180.
Het metaal schuren
Schuur het metaal licht op met schuurpapier korrel 180. Met grover schuurpapier maak je snel krassen en groeven. Voor moeilijk bereikbare plekjes zoals rondingen en hoeken kun je het beste een speciale schuurspons gebruiken.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Schuurpapier met korrel 40 is dus bijzonder grof, terwijl je schuurpapier fijn is als het gaat om schuurpapier met korrel 2000. Wanneer gebruik je de verschillende soorten korrelgrootte van schuurpapier?
Bij waterproof schuurpapier wordt het slijpsel afgevoerd en de ondergrond gekoeld.Hierdoor schuur je minder agressief en kun je heel fijn te schuren. Het waterproof schuurpapier kan daarom ook worden gebruikt voor het schuren van lakken, epoxy, polyester etc. Dit schuurpapier kan zowel nat als droog worden gebruikt.
Schuren / matteren
Gebruik hiervoor een schuurmiddel met een fijne korrelstructuur; bijvoorbeeld P220 of fijner. Hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Het is belangrijk om tussen de lagen altijd te schuren/matteren, voor het verkrijgen van een goede onderlinge hechting van de verf/coatinglagen.
Primer. Gebruik altijd een primer of grondlaag. Die maakt de hechting net iets beter, het schildert lekkerder en ik vind dat de opbouw van de lagen voor een mooier eindresultaat zorgt. Dit betekent dat je in totaal drie lagen primer moet aanbrengen.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Bovengenoemde ingrediënten werken prima, maar een multispray maakt het verwijderen van beginnend roest op metaal echt moeiteloos. Het enige wat je hoeft te doen is het verroeste metalen object in te laten weken met WD-40 Multi-Use-Product voor ongeveer 10 minuten.
Je kunt roest verwijderen door te schuren of door gebruik te maken van een roestverwijderaar. Zo kun je het materiaal herstellen om dit bijvoorbeeld vervolgens te schilderen met een roestwerende metaalverf.
Het wegschuren kan met een schuurpapiertje of schuurmachine. Belangrijk is dat je niet alleen op de zichtbare roest schuurt totdat het weer als metaal kleurt, maar ook ca. 2 tot 3 cm rondom de vlek. Op die manier voorkom je dat er wat roestdeeltjes blijven zitten.
Waarom nat schuren? Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij.Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond.
Waterproof schuurpapier kan je herkennen aan de zwart of grijze kleur. Als waterproof schuurpapier vol is gelopen met het schuursel en niet goed meer schuurt kan je het gewoon weer afspoelen.
Het is steviger dan normaal schuurpapier; Wanneer het papier nat is kun je veel preciezer schuren;Nat schuren gaat een stuk sneller;Met nat schuren kun je het oppervlak heel glad maken (spiegeleffect);
Hierover zijn de meningen in de verfwereld nogal verdeeld. Of het nu wel of niet nodig is om tussen twee lagen te schuren, hangt samen met de tijd die tussen de verflagen in zit en het soort verf dat je gebruikt. Bij watergedragen verf is schuren belangrijk, omdat deze verf minder goed hecht aan een gladde ondergrond.
De korrelgrofte van P120 maakt het papier ideaal voor het fijnere schuurwerk. Gladmaken van hout voor een splintervrij resultaat is geen enkel probleem. Gebruik het schuurpapier voor het opschuren van een onderlaag na het aanbrengen van een laag grondverf, of voor het verwijderen van verf op verschillende onderlagen.
Door de viezigheid loopt de ruimte tussen de korrels en het schuurpapier of -spons snel vol. Met als gevolg dat je niet meer goed kunt schuren en dus sneller toe bent aan een nieuw stuk schuurpapier. Niet echt duurzaam dus. Schilderwerk schoonmaken zorgt er dus voor dat je schuurpapier langer mee gaat!
Ga je eerst ontvetten en dan schuren of ga je eerst schuren en dan ontvetten? Het is een vraag die geregeld aan onze specialisten gesteld wordt. Het juiste antwoord is simpel: eerst ontvetten, dan schuren.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit 'dood' schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn. Zo schuur je huidige verflaag weg.