Welk schuurpapier je gebruikt voor kozijnen is afhankelijk van de leeftijd van het kozijn. Voor nieuw hout gebruik je korrel 80-120. Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen.Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Overzicht korrel schuurpapier
P80, P100 of P120: voor het schuren van nieuw hout. P120 of P150: voor het schuren van bestaande, redelijke verflagen. P180, P200 of P220: voor het opschuren van bestaande, prima verflagen.
Het beste is om tussen iedere laag het hout weer licht op te sturen, met een iets fijnere korrel: 300 tot 400. Herhaling. Een goed gebeitste schutting of schuur hoeft de komende 5 jaar niet onderhouden te worden.
Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Het is belangrijk om voor het beitsen goed te schuren. Zeker wanneer het hout eerder is gebeitst met dekkende beits. Dekkende beits creëert namelijk een laagje over het oppervlak. Wanneer er goed geschuurd is, kan de beits makkelijk toegebracht worden.
Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen. Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Gebruik eerst schuurpapier met een grove korrel om oneffenheden te verwijderen of om het hout de gewenste vorm te brengen. Om het materiaal daarna glad te maken, gebruikt u schuurpapier met een fijnere korreling. Deze methode is geschikt voor kleinere projecten, zoals het restaureren van meubels.
Geschilderde kozijnen schuren we altijd op met korrel 120.Kaal hout zouden we met korrel 80 schuren.Schuur het oppervlak altijd tot het mooi egaal is en tot het volledig gematteerd is. We letten altijd op dat we bij het schuren een goede afzuiging hebben of een stofkapje dragen.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 320) als de trap glad is.
Gebruik hiervoor grof schuurpapier (bv.korrel 60-80) en een schuurmachine. Herhaal het schuren daarna met een fijnere korrel (bv. korrel 150).
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Verwijderen verflaag
Oude verflagen verwijder je met grof schuurpapier; begin met korrel P80 en ga vervolgens over op korrel P120.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Wanneer u van plan bent om tuinbeits, beits of een olie voor op tuinhout te gebruiken kunt u verschillende kwasten of rollers gebruiken.
Gelakt hout kan niet behandeld worden met decorwas. Lak sluit namelijk het hout af waardoor het product niet aan je houten tafel kan hechten. Om ervoor te zorgen dat de decorwas toch hecht, kun je de gelakte tafel schuren en vervolgens het product aanbrengen.
De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn.