De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Merels leggen bijvoorbeeld blauw-groene eieren met bruine spikkels en kippen leggen vaak witte of beige eieren zonder patroon.
Isbar ' s kan de enige raszuivere kip zijn die groene eieren legt., Ze werden ontwikkeld in Zweden en legden verschillende kleuren van groene eieren, soms met bruine vlekken. Isbar ' s worden beschouwd als een zeldzaam ras. Blauw -groene eieren zijn eieren van de Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Genetica. Het gen dat de groene of blauwe kleur van de eierschaal veroorzaakt is "Oöcyaan", afgekort O, bevindt zich op het eerste chromosoom en vererft autosomaal dominant. Het veroorzaakt door accumulatie van biliverdine een groene of blauwe kleur van de eierschaal.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Een groenblauwe ring of waas rond de eidooier komt regelmatig voor bij hardgekookte eieren. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een teken dat je het ei te lang hebt laten koken. Laat je het helemaal doorkoken dan wordt zelfs de hele dooier blauwgroen.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Door een ei lang te koken ontstaat er zwavelwaterstof in het eiwit. Die stof gaat een reactie aan met het ijzer in het eigeel. Het resultaat: op de overgang tussen eiwit en eigeel ontstaat een dun laagje groenige ijzersulfide. Het ziet er niet lekker uit, maar is verder niet schadelijk.
Maranshennen leggen opvallende donker roodbruine eieren. Ze leggen ongeveer 150 eieren per jaar en de eieren kunnen wel 100 gram zwaar zijn. In combinatie met het zware gewicht is het een typische dubbeldoelkip. Het vlees van de marans wordt dan ook volop gebruikt.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
De Merel heeft een blauw ei. De jongen worden de eerste tijd om de beurt door hun ouders gevoederd met vruchten, zaden en insecten. Na ongeveer twee weken verlaten de jongen het nest, nog voordat ze kunnen vliegen. Ze blijven nog ongeveer drie weken voor hun voedsel van hun ouders afhankelijk.
De kleur van vogeleieren verschilt enorm. Van effen wit bij ooievaars, lichtblauw bij spreeuwen tot bruingroen met chocoladebruine vlekken bij weidevogels. Oorspronkelijk, is het idee, waren vogeleieren effen wit, net als de eieren van reptielen waar vogels van afstammen.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
Wat is het? Duizendjarige eieren zijn eendeneieren (van kip of kwartel kan in principe ook) die een paar weken tot een paar maanden ter conservering worden ingelegd in een mengsel van klei, as of ongebluste kalk, zout, thee en rijstkaf.
Gezien hun hoge prijs en gebrekkige voorplantingsvermogen – ayam cemani's leggen normaalgesproken maar zo'n 60-80 eieren per jaar, waar andere kipsoorten er soms wel 230 uit kunnen persen – lijkt het eten van ayam cemani's meer iets voor de toekomst te zijn.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
Kippen met een hoge productie eieren.
- De Sussex kip legt gemiddeld 250 eieren per jaar. - De Barnevelder legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Wayandotte kriel legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Welsumer kip legt gemiddeld 180 eieren per jaar.
De biologische Landhoen wordt door vele topchefs gezien als de beste kip van Nederlandse bodem. Een pittige tante die het goed doet in elke keuken: dus ook in smaakvolle exotische gerechten. De kip is vol en stevig.
De Koolmees heeft een roze ei met rode vlekjes. De Huismus heeft een grijs met wit ei. De Vink heeft een wit ei met kleine grijze vlekjes. De Pimpelmees heeft een wit ei met kleine bruine vlekjes.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device.