Niet elk ras heeft uitbundige sokken, dit is genetisch bepaald. Rassen zoals de Fries, Shire en Tinker staan bekend om hun rijke behang op de benen. Waarbij Tinkers vaak van bovenaf en rondom het been veel haar hebben en Friezen het meer geconcentreerd onder op het been hebben.
Vaak wordt de Tinker gezien als ideaal paard voor kinderen, maar door het vaak eigenwijze karakter en het soms lompe gedrag is dit niet altijd een goede keuze. Door hun stevige bouw kunnen volwassenen ook heel goed rijden op een Tinker. De Tinker is een echt buitenpaard en hij kan veel hebben.
Het standaardtype tinker heeft een gemiddelde schofthoogte van 1,45 m en hoewel men kan spreken van een klein paard of een grote pony, is een tinker – net als een ijslander of een fjord – altijd een paard. Er is echter geen minimale of maximale schofthoogte van toepassing.
Bij de woorden 'Fries' en 'schoonheid' denk je misschien aan Doutzen Kroes, maar de gedachten van veel paardenliefhebbers gaan naar Frederik the Great. Deze zwarte Friese hengst wordt door velen gezien als het mooiste paard ter wereld en krijgt nu zelfs filmrollen aangeboden.
Als je de sokken van een paard opzij schuift zal je zien dat de huid droog en schoon is. Ook zijn de haren tot ongeveer 1-2cm van de huid schoon en droog. De lange, dikke sokken voorkomen dus dat vocht en vuil de huid in de kootholte kunnen aantasten. Sokken hebben dus een beschermende functie van de huid.
Springen. De bouw van de Tinker suggereert geen geweldig springpaard. Dit zijn ze ook niet, maar ze kunnen uitstekend een sprongetje maken. Sommige Tinkers springen bijna hun eigen schofthoogte!
Fusaichi Pegasus is in 2000 verkocht voor maar liefst ruim €59.000.000 aan Coolmore Stud in Ierland. De volbloedhengst draagt nu de titel “duurste paard in de geschiedenis”, geboren in 1997 en getraind door Neil Drysdale.
De 63 centimeter hoge Shetlandpony staat sinds 2012 in het Guinness Book of World Records als het kleinste paard ter wereld. Samen met zijn Italiaanse eigenaar Bartolo Messina voert hij een kür uit tijdens de paardenshow Apassionata.
Ook met 'een maatje meer' kun je paardrijden
We nemen een tinker als voorbeeld. Deze weegt gemiddeld 650 kg. Met een maximum van 20% zou deze 130 kg kunnen dragen.
Met zijn 2 meter 10 is Big Jake door het Guiness Book of World Records officieel uitgeroepen tot het grootste paard ter wereld. De elfjarige Belgische ruin woont met zijn eigenaar Jerry Gilbert in Ostego, Amerika.
Tobiano, ook wel bekend als platenbont, is een witpatroon bij paarden dat kan voorkomen op alle kleuren. Het paard wordt ermee geboren en het witpatroon blijft het gehele leven hetzelfde.
De tienjarige hengst Totilas, waarmee zijn berijder Edward Gal drie keer goud won bij de Wereldruiterspelen, is verkocht aan de Duitse oud-topruiter Paul Schockemöhle.
Het springpaard Palloubet d'Halong vervangt het dressuurpaard Totilas als duurste paard in een Olympische discipline. De Zwitser Georg Kähny verkocht het voor een prijs van meer dan dertien miljoen euro en verbrak het record. Elke kilo is ongeveer 21.000 euro waard!
De duurste sporten volgens onderstaand overzicht zijn Wielrennen, BMX'en, Paardrijden en Golf. De eerste kan oplopen tot meer dan 2000 euro per jaar!
Ook al is hij klein en schattig, hoeft een pony nog niet onder te doen voor grote paardenrassen. Het karakteristieke kleine formaat maakt pony's geschikt voor beginnende ruiters. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor kinderen.
Het Belgisch trekpaard is het sterkste van alle paardenrassen in de wereld.
Karakter. Qua karakter is de shire een rustig, vriendelijk en leergierig paard. Hij is zelfs zo vriendelijk dat het met gerust hart aan een kind kan worden toevertrouwd. Het paard is over het algemeen ook zeer levendig en actief en beschikt over een groot uithoudingsvermogen.
Tinkers wegen gemiddeld ca. 500 - 800 kg. Dit is afhankelijk van de stokmaat en de bouw. Om te bepalen hoe de conditie van jouw tinker is kun je het beste een conditiescore uitvoeren.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.