Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Papier, gft, textiel en glas kan alleen gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld. Papier en textiel dat bij het huisvuil zit, wordt bijvoorbeeld nat en vies: daar kan het recyclebedrijf niets meer mee.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Toch kan volgens Joris ook zwart plastic gewoon gerecycled worden. “Na sortering, tijdens de recyclingfase, is zwart plastic net als alle andere kleuren.
Check welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Bewaren en weggooien
Nagellak zit meestal in een glazen flesje. Als de nagellak op is, mag het flesje met een restant nagellak in de glasbak. Het kwastje gaat bij het restafval.
Spoel nagellak vooral niet door de gootsteen. Inleveren als klein chemisch afval (kca) is niet nodig. Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek die alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, eruit haalt.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic.
Kan piepschuim worden gerecycled? Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS.
De meeste plastics zijn in theorie recyclebaar. Ze kunnen na gebruik worden gesmolten en daarna gevormd tot een nieuw (en dus gerecycled) product. Sommige plastics kunnen, nadat ze eenmaal een bepaalde vorm hebben gekregen, niet opnieuw worden gesmolten en zijn dus niet recyclebaar.
Niet-recycleerbaar is: samengesteld materiaal dat niet volledig bestaat uit hout, metaal of harde kunststof, spiegels, plexiglas, vervuild serreglas, glazen siervoorwerpen, pyrex- of Arcopalproducten, roofing, keramiek, WC-potten, lavabo's, cementgebonden asbestproducten (Eternit), lichtbeton/cellenbeton, tegels, ...
Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken. De zes lettercombinaties (de letters staan voor de soort kunststof) hebben een eigen volgnummer.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
Weggooien van verzorgingsproducten
Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD).
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten. Zijn de dozen echt vervuild met etensresten en vet?
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, brandstoffen, lijmen, verf en vernis siliconenkits. Siliconenkits, verpakkingen van motorolie, brandstoffen, pesticiden, maar ook lege verfpotten horen niet thuis in de PMD-zak, maar bij het KGA.
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.