Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld. De naam is een beetje misleidend: je kunt er niet álles mee schoonmaken.
Alternatief voor afwasmiddel
Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben.
Uit een eerdere test van de Consumentenbond bleek al dat specialistische reinigers (bijvoorbeeld badkamer- of keukenreinigers) beter schoonmaken dan allesreinigers. Dit komt doordat dit soort middelen vaak extra ingrediënten bevatten, zoals bleek of zuur, waardoor zij gerichter en beter schoonmaken.
twee redenen lijken mij: -allesreiniger is agressiever dan afwasmiddel, dat prima ontvet. -als je toch al afwasmiddel in huis hebt, waarom als je weinig geld hebt, zou je dan nog een schoonmaakmiddel kopen ?
Badkamer. Wanneer je in de badkamer zeepresten wil verwijderen, is het niet zo slim om allesreiniger te gebruiken, aangezien dit schoonmaakmiddel ook van zeep wordt gemaakt. Je kunt daarom beter gaan voor een mengsel van afwasmiddel en bakpoeder, of een speciale tegelreiniger.
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
In veel gevallen is allesreiniger niet krachtig genoeg om al deze viezigheid te laten verdwijnen. Voor het schoonmaken van een vieze oven kunt u daarom beter een sterker schoonmaakmiddel gebruiken. Dit middel kunt u ook zelf maken, bijvoorbeeld met baking soda, citroen of azijn en waterstofperoxide.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Ik gebruikte Dreft om dit weer weg te krijgen. Kleding wassen: Net zoals mijn groene zeep artikel kun je met Dreft ook wassen. Je kunt er een handwas mee doen, vlekken uit kleding halen, maar ook een paar drupjes in de wasmachine gooien.
Volgens Schoonmaakexpert Zamarra Kok is shampoo een prima vervanger voor je wasmiddel. Twee vliegen in een klap dus, jij én je kleren schoon.
Kleding wassen
Daarvoor kunt u een klein stuk zeep afsnijden en dit op de natgemaakte vlek wrijven. Laat dit kort intrekken en wrijf dan de zeep verder in. Daarna kunt u het met een gerust hart in de wasmachine stoppen. U kunt beide zepen ook raspen en gebruiken als wasmiddel.
Afwassen is het schoonmaken van potten en pannen. En natuurlijk borden, glazen en bestek, als je geen vaatwasser hebt. Vaat schoonmaken doe je met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel. Ovenschalen en pannen met aangekoekte etensresten kun je het beste eerst weken.
Ajax Natura Verde allesreiniger is een ecologisch en effectief reinigingsmiddel dat gebruikt kan worden op bijna alle oppervlakken. Maak hiermee de vloer, het aanrecht of de kastjes streeploos schoon. Na het schoonmaken blijft er een heerlijk frisse geur van eucalyptus achter.
Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
De best geteste allesreiniger van 2022 is van het merk Dettol. Wij van Top-X hebben een ultieme test gedaan en deze allesreiniger is de nummer 1. Het zorgt er namelijk voor dat je hele huis weer mooi schoon wordt. Zo verwijderd het keuken vet maar bijvoorbeeld ook voedselresten.
Dasty kan bijvoorbeeld de kleur aantasten, of metaal uitbijten.
Mixen is eigenlijk altijd een slecht idee. Door schoonmaakmiddelen te mixen kun je irritaties veroorzaken op de huid, maar ook aan de ogen, keel, neus en longen. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan zelfs zo giftig zijn dat het je zenuwstelsel, lever en nieren kan beschadigen.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.