Je kan wodka maken van alleen suiker of je kan suiker toevoegen aan zetmeelrijke brijen zodat er meer fermenteerbare materialen in zitten. Controleer of de ingrediënten van je brij extra enzymen nodig hebben. Je kan amylase enzymen poeder dat geschikt is voor consumptie kopen op internet.
Meestal wordt vodka gemaakt van granen. Maar ook aardappels kunnen fungeren als basis voor je eigen gemaakte vodka. Dit komt door de actieve enzymen in het zetmeel. Het zetmeel wordt dan afgebroken en omgezet in suikers die gefermenteerd kunnen worden.
Mag dat eigenlijk wel? Je mag wel je eigen bier brouwen en wijn maken, maar zelf sterke drank maken is verboden. Het gaat dan over drank waar meer dan 15 procent alcohol in zit. Om sterke drank te maken heb je een distilleerketel nodig en daar is een vergunning voor nodig.
Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Gedistilleerde dranken worden gemaakt door gegiste dranken zodanig te verhitten dat vluchtige alcohol vrijkomt. Dit wordt dan opgevangen en gecondenseerd. Door dit proces een aantal malen te herhalen kan het alcoholpercentage flink oplopen. Het alcoholpercentage in sterke drank is meestal rond de 35%.
Wodka wordt normaal gemaakt van tarwe, rogge, gerst, mais of aardappels. Je kan ook suiker en melasse gebruiken, zowel als hoofdingrediënt of samen met andere ingrediënten. Er is zelfs een distillateur die een innovatieve wodka maakt van rode Pinot Noir wijn. Wat je ook kiest, er moeten wel suikers of zetmeel inzitten.
Om zelf likeur te maken, doe je heel eenvoudig alcohol - wodka of gin bijvoorbeeld - met een smaakmaker in een weckpot of glazen fles, die je vervolgens een tijdje laat weken, oftewel macereren. "Aardbeien, ananas, kaneel, gember, vanille, amandel. Je kunt bijna overal likeur van maken", aldus De Koning.
Thuis zelf alcohol destilleren is in bijna ieder land bij de wet verboden omdat de staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een destilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter verboden.
Sinds 2010 is moonshine officieel legaal in Amerika en wordt dit erkend als een heldere, ongerijpte whiskey soort.
Hoe wordt het gemaakt? Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 96% alcohol en wordt daarna gefilterd over houtskool en verdund met bronwater. Het alcoholpercentage ligt tussen de 37% en 70%. Het graan wordt eerst ontkiemt, waarbij vergistbare suiker ontstaat.
Drank- en horecavergunning
U mag drank met minder dan 15% alcohol (of sherry en port) verkopen. U heeft daarvoor geen drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Groothandels moeten een slijterijvergunning hebben als ze alcoholische drank aan particulieren verkopen.
Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Voor de verkoop van zwak-alcoholhoudende drank in gesloten verpakking, zoals bier en wijn in een supermarkt, snackbar, warenhuis of bezorgdienst heeft u geen vergunning nodig. Wilt u sterke drank (slijterij) verkopen dan heeft u wel een vergunning nodig.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Het moet ongeveer twee tot tien dagen duren voor de gist om alcohol te produceren. De tijd die nodig is hangt af van het soort gist dat wordt gebruikt, en van hoeveel suiker is toegevoegd.
Als basis voor onze Eau de Vie nemen we fruit dat lekker rijp is. Daarna wordt het fruit gewassen en gecontroleerd op rot of beschadigingen. Het fruit wordt daarna fijn gemalen tot een pulp. Hierna wordt er een beetje gist aan toegevoegd, waarna de gistcellen de suikers omzetten in alcohol.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Zowel methanol als isopropanol zijn giftig voor mensen omdat ons lichaam ze metaboliseert als giftige stoffen die leverfalen veroorzaken. Het drinken van zelfs een kleine hoeveelheid methanol of ontsmettingsalcohol kan dodelijk zijn.
Naast het drinken van speciaalbier neemt nu ook het zelf maken ervan een vlucht. Maar is thuis brouwen niet gevaarlijk, en mag je het gebrouwen bier bijvoorbeeld verkopen? De antikraakwoning in de Bijlmer van studenten Thijs Leenman (22) en Paul Bierling (22) is omgebouwd tot mini-brouwerij.
Als amateurbrouwer mag je thuis voor jezelf en je gasten bier brouwen. Voor populaire doe-het-zelf bierbrouwpakketten gelden geen regels. Maar wordt het teveel voor eigen gebruik en ga je het bier verkopen, dan ben je ondernemer.
Voor een jonge jenever neem je je graan alcohol en verdun je dit tot 1 liter van 40% of 35% wat je zelf het prettigst vind. Doe dan 10ml essence erbij. Dan 5 a 10 gram suiker. De jonge jenever is klaar!
Verschillende soorten drank met alcohol hebben verschillende standaardglazen waar je uit drinkt. In sterke drank zit meer alcohol dan in bier, maar je drinkt er minder van. Op die manier bevatten de standaardglazen allemaal evenveel pure alcohol: ongeveer 10 gram.
Kruidvat 96% Alcohol Ketonatus | Kruidvat NL.
Er zijn heel wat verschillende Moonshine recepten, maar een goede basis bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Al die ingrediënten mixt u in een pot, laat u rusten en vervolgens gisten. Daarna kunt u het mengsel verhitten en vangt u de drank die verdampt vervolgens op in een andere pot.