OSB, ook wel spaanplaat genoemd, is een geperste constructieplaat en laat zich makkelijk zagen, boren, schaven en schuren. Geschikt voor gebruik in permanente bouwtoepassingen, zoals vloeren, daken, wanden en andere dragende constructies binnenshuis.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Okoume multiplex is de meest gebruikte multiplexplaat voor interieurtoepassing (en voor timmerwerk buiten). Deze plaat heeft een exterieure verlijming en is makkelijker glad te schilderen. StarPlex® multiplex is geschikt voor binnen, in licht vochtige omstandigheden.
Onder de veelgebruikte toepassingen van spaanplaat vinden we onder andere het maken van kasten, bureau's, ledikanten en bureaubladen. Voor meubels wordt vaak gekozen voor een gemelamineerde spaanplaat.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en zijn platen die gemaakt zijn van geperst hout. Hierdoor is de dichtheid lager dan bij “echt” hout. Daardoor neemt MDF gemakkelijk vocht op en zul je dit plaatmateriaal altijd goed moeten beschermen tegen vocht door het MDF te verven.
De goedkoopste variant is de OSB plaat. Daarnaast hebben we verschillende kwaliteiten Underlayment: Elliottis underlayment: 244 x 122 cm, dikte 9 t/m 18 mm en eventueel verkrijgbaar in messing en groef.
Het meest gebruikte plaatmateriaal is spaanplaat. Gemaakt van houtvezels en gemengd met lijm kun je hierbij verschillende kwaliteiten vinden. Hoe grover de persing, hoe makkelijker er stukken vanaf kunnen breken bij het stoten of vervoeren. Veelal worden meubels van spaanplaat geleverd als bouwpakket.
Melamine is een dunne afwerkingslaag die bestaat uit een laagje papier met een kunstharstlaagje. Dit kunstharslaagje maakt dat de panelen krasvast, kleurvast en gemakkelijk te onderhouden zijn. Melamine is dus hoogwaardiger qua kwaliteit dan papier. Verwar melamine niet met laminaat (=HPL).
De zijkanten kunnen helaas wel snel splinteren, daarom is het raadzaam om deze af te werken met bijvoorbeeld latjes. Spaanplaat kan slecht tegen vocht en is dus vooral bedoeld voor binnengebruik.
Grofweg kan je aanhouden dat massief vuren- of populierenhout 10 tot 15 jaar goed blijft. Eikenhout en tropisch hout 25 tot 50 jaar. Wanneer je kiest voor een fineer houten kist, dat is spaanplaat met een heel dun laagje hout eroverheen, moet je rekening houden met een houdbaarheid van een maand.
Bij gemelamineerd spaanplaat is het materiaal waarop de melaminelaag aangebracht wordt niet van MDF, maar van spaanplaat. Spaanplaat is minder vast dan mdf waardoor het net ietsje minder strak gezaagd kan worden dan gemelaminieerde MDF.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
Krijtverf is goed geschikt, als je maar werkt met een goede primer of een geschikte grondverf. Daarmee voorkom je de zuigende werking en zorg je aan de andere kant voor een degelijke hechting. Muurverf of latex is helaas niet zo goed geschikt, omdat je het MDF kunt afwerken met een lakverf.
Tegenwoordig bestaan er aluplex of ook wel alustabiel platen genoemd. Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.