Bewaartip voor dit product. Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed.
Pepers in zijn geheel invriezen
Het is mogelijk om hele pepers in te vriezen. Was de pepers en droog ze goed af voor je ze in de vriezer doet. Belangrijk is om de pepers los van elkaar in de diepvries te doen, zodat ze niet aan elkaar plakken en beschadigen zodra je ze uit de vriezer haalt.
De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast.
Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar. Na een jaar kan de knapperige smaak iets verminderen. Wanneer je de pepers uit de vriezer haalt spoel je ze even af met lauwwarm water en ze zijn klaar voor gebruik!
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
4. Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen.Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Peper kan je rauw eten. Verhitting maakt peper niet milder.
Pepers bewaar je op een koele plek (12-15 °C), maar liever niet in de koelkast. De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
De chilipeper, ook wel spaanse peper of rode peper, is afkomstig van planten van het geslacht Capsicum (familie Solanaceën, nachtschadefamilie) waartoe ook de aardappel en de tomaat behoren en zou hierdoor ook als groente bestempeld kunnen worden. Wellicht is vruchtgroente wel de juiste term.
Sommige pepersoorten zijn erg bijzonder. De zaden zijn moeilijk te krijgen, je plant is bijzonder productief of je wilt gewoon niet ieder jaar opnieuw zaaien. Gelukkig zijn pepers meerjarige planten. Je kunt ze vorstvrij overwinteren en het kost maar weinig moeite.
In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen. Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog.
Als je paprika gaat invriezen, doe dit dan bij voorkeur in augustus. Maak de paprika schoon en snijdt de paprika in reepjes of blokjes. Vervolgens kun je de paprika's invriezen. De paprika's hoeven voor het invriezen niet geblancheerd te worden.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet.Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Bloeddrukverlagend. In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.
Rode peper zou goed zijn tegen stress en zelfs je humeur opvrolijken. Dit zou komen doordat de capsaïcine in de pepers die bekende prikkel- of zelfs pijnsensatie in je mond veroorzaakt, waarna je lichaam het 'gelukshormoon' endorfine aanmaakt om de negatieve krachten tegen te gaan. Een pijnstiller, dus.
Het is een gebakken sambal die je kunt ook maken met gedroogde pepers, dat geeft nog meer complexiteit en umamiaan het recept. De meeste umami (smaakversterker) komt in dit recept uit de trassi, een gefermenteerde garnalenpasta die kan erg stinken als je hem gaat bakken.
Drogen is een manier van bewaren die vrij vlot gaat. Je kunt de pepers gewoon aan een touwtje hangen en deze boven een warme plaats laten drogen. Ze geven een bijzonder mooie sierwaarde die vooral in de keuken van pas kan komen.
Pepers kun je beter op kamertemperatuur bewaren in plaats van de koelkast. Zo blijven smaak- en textuur beter behouden, en hebben ze een langere houdbaarheid. Op een koele plek (11°C) blijven ze ongeveer 1 week houdbaar.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Peper en zout zijn smaakversterkers.Dus deze zorgen ervoor dat de smaak van het gekruide ingrediënt meer tot zijn recht komt. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, dus wanneer je ervoor kiest zoutloos of met minder zout of peper te koken is dat je eigen beslissing.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.