U staat minimaal twee jaar ingeschreven op het betreffende adres bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). U voert minimaal twee jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de huurder.
Als u samenwoont is medehuurderschap ook mogelijk. De medehuurder en hoofdhuurder hebben dezelfde rechten en plichten. Als de hoofdhuurder verhuist, dan kan de medehuurder hoofdhuurder worden. Als één van de huurders overlijdt, dan wordt de andere huurder automatisch de hoofdhuurder.
In de meeste gevallen kunt u een huurwoning niet overdragen aan uw kind als uw kind bij u woont. Als u verhuist of overlijdt, wijst de verhuurder de woning toe aan een nieuwe huurder. Uw inwonende kind krijgt zes maanden de tijd om een andere woning te zoeken. Er is één uitzondering.
Een meerderjarige inwonende wees (18 t/m 27 jaar) mag in de huurwoning van de overleden ouder(s) blijven wonen. Voorwaarde is dat de woning bij de grootte van uw huishouden en inkomen moet passen.
Een sociale huurwoning kan niet zomaar worden 'doorgegeven', dus dat betekent dat u een huurovereenkomst niet kunt doorgeven aan bijvoorbeeld uw kinderen, of een ander.
Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Wilt u mede-eigenaar worden van het huis van uw ouders dan kan dat. Uiteraard is het verplicht om met zijn allen daar ingeschreven te staan en te gaan inwonen op dat adres.
Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder wordt u automatisch medehuurder wanneer u op hetzelfde adres woont. Bent u niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan kan uw partner een verzoek doen bij de verhuurder om u medehuurder te maken.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand (samen met jou) onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
De wet zegt dat je tot je 21e in jouw gezinshuis mag blijven wonen.
In 2020 waren jongeren gemiddeld 23,7 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten is in 2020 iets gedaald. In de jaren daarvoor gingen jongeren steeds iets later uit huis.
Contract op 1 of 2 namen
Staat het huurcontract op 2 namen?Dan heeft u 'contractuele medehuur'. Dit betekent dat uw verhuurder toestemming moet geven als 1 van u in de woning wil blijven.
De hoofdhuurder staat op de huurovereenkomst, maar de medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten. U bent samen aansprakelijk voor eventuele huurschuld. En u deelt de verantwoordelijkheid voor aangebrachte veranderingen of schade aan de woning.
Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning.
De hoofdbewoner is meestal degene die het huur- of koopcontract ondertekend heeft. Is er geen duidelijke hoofdbewoner? Dan mag iedere persoon van 18 jaar of ouder die op het adres ingeschreven staat, de toestemmingsverklaring ondertekenen. U moet dan van die persoon een kopie van een geldig identiteitsbewijs inleveren.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Benodigde documenten. U heeft de volgende documenten nodig om uw verhuizing door te geven: een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument); een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).
Het huis op naam van de kinderen zetten ofwel de (bloot)eigendom van het woonhuis overdragen naar de kinderen, was vroeger een veel gebruikte methode om vermogen over te hevelen naar de kinderen. Het is echter maar de vraag of deze methode nog steeds de meest geschikte methode van vermogensoverheveling is.
Kopers van 18 tot 35 jaar krijgen eenmalig vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning van maximaal € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%.
Ja, u kunt samen met uw ouders een huis kopen. Let er wel op dat de meeste hypotheekverstrekkers liever geen hypotheken verstrekken aan mensen waartussen een groot leeftijdsverschil zit. Het is mogelijk, maar het is niet eenvoudig.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Een geregistreerd briefadres is een adres dat in de Basisregistratie Personen (BRP) staat. Met dit adres kan je een zorgverzekering afsluiten. Het briefadres kan het woonadres zijn van familie, een vriend of een kennis. Uitkeringen en toeslagen blijven hetzelfde voor de bewoner die jou het briefadres geeft.
Inschrijving in de Basisregistratie Persoon (BRP) op een adres in de gemeente is niet afhankelijk van de instemming van de al op dat adres ingeschreven bewoner. Slechts het feitelijk verblijf van de burger op het adres is bepalend.