Heb je een liedje in je hoofd zitten, maar weet je de songtekst niet en ook niet wie de artiest is? Vanaf nu kun je de melodie fluiten of neuriën, waarna Google z'n best doet om het juiste nummer te vinden. De functie werkt per direct, ook in het Nederlands.
Stap 1: Open eerst de Google-app op je iOS of Android-apparaat. Stap 2: Klik op het 'Microfoon' icoontje in de zoekbalk. Op een Android-apparaat kun je ook op het 'Microfoon' icoontje klikken in de Google-widget op je startscherm. Stap 3: Stel de volgende vraag: 'Welk nummer is dit?'
Tik in de zoekbalk op de microfoon . Vraag 'Welk nummer is dit?' of tik op Een nummer zoeken. Zet een nummer op of neurie, fluit of zing de melodie van een nummer.
Met de nieuwe Hum To Search-functie is dit eindelijk verleden tijd. Vanaf vandaag kan je jouw deuntje namelijk neuriën, fluiten of zingen in de Google app.
Shazam is heel goed in liedjes herkennen en in muziek scannen. Deze gratis app voor iOS en Android werkt met een druk op de knop. Daarna luistert hij via de microfoon. Op die manier hoort de app het nummer en zoekt hij het op in de database van Shazam.
Vandaag is het huidige weeknummer: 38. Welk weeknummer vandaag op de kalender staat hangt af van de datum.
Met Shazam kan je de titel van een lied eenvoudig achterhalen. Houd je smartphone in de richting van de muziek, druk op één knop en binnen de dertig seconden verschijnt de titel van het nummer op je scherm. Het handige is dat nummers zelfs herkend worden, ook al wordt er tegelijkertijd gebabbeld in de buurt.
Maar wat doe je als je met een hardnekkig deuntje in je hoofd zit en je kan het niet thuisbrengen? Wie een iOS-apparaat gebruikt, opent simpelweg de nieuwe app van Google. Vervolgens tik je het microfoontje aan, vraag je aan Google 'welk liedje dit is', en zing je het deuntje dat in jouw hoofd zit.
Neuriën op muziek: ogen dicht, toon en relax…
Voor je start, probeer eerst te landen in het moment. Ga rustig zitten, doe je ogen dicht, ontspan je gezicht, laat je schouders zakken en haal rustig een paar keer adem. Laat je adem zacht in- en uitvloeien, door je neus, naar je buik.
Neuriën is zingen met gesloten mond, waarbij het geluid zoals dat door de stembanden gemaakt wordt door de neus hoorbaar gemaakt wordt. Het volume dat met neuriën mogelijk is, is veel lager, onder meer omdat de als resonator optredende mondholte geen rol speelt.
Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep.
Bijvoorbeeld door omgekeerd te zoeken via telefoonboek.nl. Deze zoekmachine voor telefoonnummers is je beste kans om te achterhalen wie je belt. Heb je resultaat? Dan zie je welk bedrijf of persoon je probeerde te bellen.
SoundHound
SoundHound doet vrijwel alles wat Shazam doet en zelfs meer. Net als Shazam kan SoundHound je met één druk op de knop vertellen welk nummer er wordt afgespeeld. Stel dat het nummer dat je zojuist hoorde, eindigde voordat je je telefoon tevoorschijn kon halen en Shazam kon openen. Geen probleem.
Google voorziet zijn stemassistent, de Google Assistant, van een grote update. Die kan nu gebruikt worden om muziek te herkennen. Apps als Shazam worden daarmee dus behoorlijk overbodig, want voortaan kan je gewoon aan de digitale assistent vragen welk liedje je nou eigenlijk hoort. Dat meldt Android Authority vandaag.
Op een iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod of Mac zegt u "Hé, Siri" en vraagt u vervolgens welk nummer het is. Voeg op de iPhone of iPad de Shazam-widget toe om muziek te herkennen in de Vandaag-weergave. U kunt Shazam gebruiken op uw Apple Watch.
Gezond of niet? Neuriën is dus ontspannend, maar misschien zelfs ook wel goed voor de gezondheid. Er zijn onderzoekers die beweren dat neuriën verkoudheid kan voorkomen. Tijdens het neuriën stoot je meer stikstof uit dan bij het ademen, en hierdoor zouden je neus- en voorhoofdholtes goed schoon blijven.
Shazam is momenteel de bekendste en meest gebruikte mobiele app voor het identificeren van muziek. Shazam maakt gebruik van de microfoon in je telefoon en vergelijkt het geluid met overeenstemmende 'klanken' uit een online database van meer dan 8 miljoen deuntjes.
Met behulp van een muziekherkenningsapp is het easy peasy om de titel van die onbekende song te achterhalen: klik tijdens de song op Shazam, Soundhound, TrackId of een soortgelijke app en de ingebouwde microfoon op je telefoon vangt de geluidsfrequenties op en maakt zo een “akoestische vingerafdruk”.
Soundhound is beschikbaar voor de iPhone, Android-toestellen en voor Windows Phone. Android standaard een mogelijkheid om muziek te herkennen. Je kunt daar gebruik van maken via Google Now. Als je binnen een app naar 'spraakgestuurd zoeken' gaat, kan je telefoon liedjes herkennen.
Shazam is een van de populairste mobiele apps voor het herkennen van liedjes die op de radio of zelfs live worden gespeeld. De app, beschikbaar voor onder meer iPhone en Android, is gratis.
Gebruik dan een online database, zoals detelefoongids.nl of telefoonnummerzoeken.net. Hier kun je op telefoonnummer zoeken en zo de naam die bij het nummer hoort vinden.
Als laatste optie bestaan er ook online databases of online telefoonboeken waarin u onbekende telefoonnummers kunt opzoeken. Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers en via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers.
Je bent vaak niet de enige die wakker ligt met de vraag: van wie is dit 06-nummer dat je mobiel belt? Daarom zijn er websites als wieheeftgebeld.nl, waar mensen dit nummer op kunnen plaatsen. Door op elkaar te reageren, ontdek je dan wie er gebeld heeft.
Om dit te voorkomen moet u Truecaller maar eens op uw telefoon installeren. Deze app geeft inzicht in de telefoontjes die bij u binnenkomen. Zelfs onbekende nummers worden door de app geïdentificeerd, waardoor u meteen weet wie er belt.