De gele trui in de Tour de France is voor de leider in het algemeen klassement. Hij werd ingevoerd in de Tour van 1919 door toenmalig koersdirecteur Henri Desgrange. De eerste gele trui werd uitgereikt aan Eugène Christophe na afloop van de tiende etappe van dat jaar.
De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Groene trui
Tot 1953 is de gele trui de enige wielertrui in de Tour de France. In 1953 komt daar de groene trui bij, voor de renner die het puntenklassement aanvoert. Ook hier is het een sponsor die de kleur bepaald.
Blauwe trui: bergklassement
Dit was tot 2011 het geval. Sinds jaargang 2012 is de leider van het bergklassement te herkennen aan de blauwe trui.
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
De gele trui; voor het algemeen klassement. De witte trui; voor het puntenklassement. De blauwe trui; voor het bergklassement. De oranje trui; voor het jongerenklassement.
De regenboogtrui is de trui (wielrennersshirt) die de wereldkampioen in elk van de disciplines van de wielersport tot aan het volgende wereldkampioenschap mag dragen. De regenboogtrui wordt sinds 1927 aan de wereldkampioenen uitgereikt.
Wie in Parijs op het bovenste schavot mag pronken, krijgt bovenop alle eer ook nog een geldpremie van 500.000 euro. De tweede moet tevreden zijn met 200.000 euro, de nummer 3 krijgt 100.000 euro. En dat bedrag gaat systematisch naar beneden. Wie op de 5de plaats afklokt, mag nog 50.000 euro in ontvangst nemen.
Bovenaan het klassement staan
Dat betekent dat van elke ploeg de tijden van de drie snelste renners van iedere etappe worden opgeteld. De totaaltijd zorgt ervoor dat een ploeg bovenaan komt te staan. De gele petjes zijn sinds 1990 afgeschaft. Daarvoor in de plek zijn de gele rugnummers gekomen.
De winnaars van de groene trui voor sprinters en de bolletjestrui voor klimmers ontvangen beiden 25.000 euro. Voor de jongste winnaar is er de witte trui, die 20.000 euro oplevert. De eerste prijs voor het ploegenklassement is 50.000 euro.
Blauwe, paarse en witte trui
De winnaar van de sprinttrui en de jongerentrui ontvangen elk 10.000 euro, de blauwe bergtrui levert slechts 5.000 euro op. Elke dag dat je in de paarse, blauwe of witte trui mag starten levert je nog eens 750 euro op.
Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat verdient nu de winnaar van de Vuelta? Die gaat anderhalve ton rijker naar huis. De nummer twee moet het met ruim een derde van de premie van de nummer één doen. De laatste man op het eindpodium verdient €30.000,-.
De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.
De witte trui
De trui wordt tegenwoordig uitgereikt aan de beste renner die 25 of jonger is. Hij mag niet 26 worden in het jaar van de Tour. Er zijn ook jaren geweest dat de trui werd uitgedeeld aan de beste debutant. Tussen 1989 en 1999 was er wel een jongerenklassement maar geen witte trui.
De prijs van de strijdlust wordt in de Ronde van Frankrijk uitgereikt aan de strijdlustigste renner. Na elke etappe wordt de prijs door een achtkoppige internationale jury toegekend aan de strijdlustigste renner, die de volgende dag met een rood rugnummer mag rijden.
Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui; de enige uitzondering was de ronde in 1968 toen de leiderstrui in dit klassement rood was vanwege de sponsor van het puntenklassement van dat jaar.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
Tijdens de Tour de France strijden de jonge, talentvolle coureurs jaarlijks om de 'witte trui'. Dit is de leiderstrui van het jongerenklassement.
De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe. Na de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk krijgt de winnaar van het bergklassement de laatste bergtrui uitgereikt.
Etappe 20Jai Hindley heeft de roze trui overgenomen van Richard Carapaz. De Australiër loste de klassementsleider op de slotklim van de koninginnenrit, die werd gewonnen door vroege vluchter Alessandro Covi. Het was voor zowel Carapaz als Hindley belangrijk om tijd te winnen in de laatste bergetappe van de Giro.