Matrassen waar geen of erg langzaam kuilvorming toetreedt: Koudschuim matrassen. Traagschuim matrassen. Luchtmatrassen.
Koudschuim, ook wel een HR (High Resilience) genoemd is het meest gebruikte materiaal voor matrassen. Het beschikt over een goede veerkracht en een hoog comfort. Een koudschuim matras geeft je veel voordelen, zo voelt het matras altijd fris aan en wordt vocht goed geabsorbeerd. Daarnaast heeft het een lange levensduur.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Ligt u op uw matras in een kuil? Als korte termijn oplossing kunt u dan het matras omdraaien zodat u minder last heeft van de kuil. Echter is de beste oplossing het aanschaffen van een nieuw matras. U doet er in dit geval verstandig aan om een nieuw matras te kopen van hoogwaardige kwaliteit.
De enige echte manier om een kuil in uw matras te voorkomen, is het aanschaffen van een hoogwaardige matras van de juiste materialen. Kies in dit geval voor materialen waarbij kuilvorming niet mogelijk is.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat. Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen. Het matras vormt zich dan namelijk naar je lichaam, waardoor je lekkerder ligt.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Sinds de opkomst van de boxspring is de populariteit van de topper enorm gegroeid. Ze worden niet enkel meer gebruikt voor boxsprings. Je kunt een topper ook heel goed over je gewone matras(sen) leggen.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim. Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je.
Een koudschuim topper biedt ondersteuning en ventilatie, een traagschuim topper vormt zich naar jouw lichaamswarmte, een latex topper zorgt voor vernieuwing als je matras wat ouder is en een splittopper bied je een ideale oplossing bij een elektrisch verstelbaar tweepersoonsbed.
Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende. Wordt er een ander soort schuim gebruikt dan is het goed om een keer per half jaar je matras te draaien of keren.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Kun je je draai niet meer vinden, heb je in de ochtend last van stijfheid of pijn aan je nek of rug, lig je niet meer goed of lig je geregeld wakker? Dan zijn dit tekens dat je matras aan vervanging toe is.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.