Bronst, loopsheid, krolsheid, brulsheid; de fase waarin het vrouwelijk dier paringsbereid is en meestal ook vruchtbaar (z.o. bronst, tochtig, loops, speels, berig, ritsig)..
De vulva zwelt op en er zal sprake zijn van bloederige vaginale uitvloeiing. Bij de ene hond is dit meer dan bij de andere hond, soms wordt nauwelijks bloed gezien! De teef is al aantrekkelijk voor reuen, maar zal nog geen dekking toelaten. De pro-oestrus duurt gemiddeld 9 dagen, met een spreiding van 0-27 dagen.
De oestrische cyclus is een kringloop van hormonale veranderingen. Deze hormonale veranderingen creëren de lichamelijke en geestelijke gesteldheid die nodig is voor de voortplanting. Een goede kennis van deze cyclus, en de mogelijke afwijkingen ervan, is daarom van groot belang bij het fokken van honden.
Oestrische cyclus
De meeste huisdieren zijn poly-oestrisch en kennen dus meerdere cycli per jaar. Bij een seizoensgebonden poly-oestrisch dier vinden de cycli plaats binnen een bepaalde periode van het jaar, waarna een periode van anoestrus volgt tot aan het volgende broedseizoen.
Een ovulatie duurt circa 24 uur. De ovulatie heeft dus plaats gevonden op dinsdag (a). Een eicel heeft circa 48 uur rijping nodig. De meest vruchtbare periode ligt in de 4 – 5 dagen na de ovulatie.
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze 'vast' komen te zitten aan elkaar. Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet. Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol.
Bij een zogenoemde stille loopsheid is de loopsheid niet goed zichtbaar en wordt door de eigenaar vaak gemist. De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding. De vulva is beperkt of niet gezwollen. De oorzaak van een stille loopsheid is niet bekend.
De bronsttijd is de periode waarin de dieren paren. Binnen de bronstcyclus is een dier slechts een beperkte periode vruchtbaar. Deze zogenaam- de bronstduur verschilt per diersoort. Een merrie kent een bronstcyclus van drie weken en is in deze periode ongeveer vijf dagen hengstig.
De grote hoeveelheid oestrogeen in je bloed remt de FSH-afgifte en stimuleert juist de LH-afgifte. De LH-piek die dan ontstaat, zet de eisprong in gang. Na de eisprong neemt het oestrogeen in je lijf af en krijgt progesteron een leidende rol.
Bel uw huisarts als u onregelmatig ongesteld blijft. Schrijf op wanneer u ongesteld bent. Dit kan de huisarts helpen. De pil kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden.
Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.
Een reu is meestal seksueel volwassen als hij meer dan 1 jaar oud is, hun pubertijd begint echter al als 6-8 maanden oud zijn. Een Reu kan vanaf zijn pubertijd een teef zwanger maken. Als je met je hond wilt fokken wanneer hij op zijn hoogtepunt van vruchtbaarheid is, wacht dan totdat hij ten minste 1,5 jaar oud is.
Verder speelt (on)ervarenheid van de reu soms een rol. Een enkele keer is er een fysiek probleem waardoor de dekking niet lukt, zoals een dik maagdenvlies bij de teef of een pijnlijke achterhand bij teef of reu. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies wanneer het dekken niet wil lukken.
De symptomen van een baarmoederontsteking bij de hond
Sloomheid. Veel drinken en plassen. Niet meer eten. Een dikkere buik.
Als gevolg van de hormonale en fysieke veranderingen die optreden, kan je hond zich gedurende deze tijd lusteloos voelen, pijn hebben of er ziek uitzien. Elke hond is anders, en terwijl je bij de ene hond bijna niks merkt van de loopsheid, zal de andere hond hier veel last van hebben.
Worstel je met stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Als dat zo is, dan kun je te maken hebben met een hormonale disbalans die we 'oestrogeendominantie' noemen.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
We noemen deze plantaardige hormonen ook wel fyto-oestrogenen. Ze zitten in allerlei voedingsmiddelen, waaronder lijnzaad, humus, knoflook, sojabonen, linzen en koffie. Het hangt af van je eigen oestrogeenbalans of je deze fyto-oestrogenen zo veel mogelijk moet eten of dat je ze juist beter kunt vermijden.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Soms zit de pup nog in een vruchtblaas als hij/zij uitgeperst wordt, dit ziet er uit als een bol vol vocht. U mag dan voorzichtig het vlies wat om de blaas heen zit kapot maken met uw vingers. De volgende pups moeten, als er vaak en krachtig geperst wordt, binnen een half uur persen geboren worden.
Bij vrouwelijke primaten zetten de clitoris en de schaamlippen op. Bij andere dieren is het moeilijker vergelijken. Onder andere bij ratten, honden, dolfijnen en cavia's zijn spontane ejaculaties waargenomen. Maar of het echt met een orgasme gepaard gaat, weten we niet.