Besmeer de croissant zeker niet in één keer.” Valt over boter nog te twisten, over jam is iedereen het eens: jam op je croissant is not done. Het overheerst namelijk de subtiele zoetheid van de croissant zelf. Hetzelfde geldt uiteraard voor honing.
Er zit 8,4 gram vet in 1 stuk (40 gram) croissant, waarvan 4,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Eigenlijk is er maar één juiste manier om een croissant te eten: je breekt er steeds een bitesize stukje af en eet dat op. De croissant in de lengte doormidden snijden is uit den boze, het is per slot van rekening geen pistolet.
De slimme truc om croissants binnen de 24 uur weer tot leven te brengen is om ze een drietal minuutjes in een oven van 180 graden op te warmen en vervolgens af te laten koelen. Dan zijn ze weer behoorlijk lekker.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Zij krijgen namelijk, net als supermarkten, croissants bevroren geleverd vanuit de fabriek. Zelfs in Frankrijk wordt de ambachtelijke croissant met uitsterven bedreigd. En voor zowel bakkers als supermarkten is de inkoopprijs van een croissant hetzelfde (20 cent).
Door croissants in de magnetron te verwarmen, maakt u ze lekker warm, maar knapperig worden ze er niet door. Dus dat is een minder geschikte methode. Snel is het dan weer wel. Verwarm per croissant zo'n 30 seconden tot 1 minuut op de hoogste stand.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de croissants met ei en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de croissants in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Wie niet naar de bakker wil, maar zelf een croissantje wil afbakken heeft met diepvriescroissantjes van Délifrance de lekkerste in huis. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Délifrance (€2,15 voor 6 stuks) is de enige in de test die van het testpanel een 'zeer goed' krijgen voor de smaak.
De bakker sloeg alarm en de vijand kon worden verslagen. De bakker bakte toen als symbool van de overwinning een broodje in de vorm van een halve maan. Dat was om de verliezers te pesten, op hun vlag stond namelijk een halve maan. Hoe wordt een croissant gemaakt?
Wil je graag een croissantje eten? Een roombotercroissant bevat meer verzadigde vetten dan een croissantje die is bereid met margarine. In dat geval kun je dan beter kiezen voor een 'margarinecroissantje.
Appelflap
Cijfers*: 340 kcal, 39 gram koolhydraten, 19 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Meer calorieën dan: een saucijzenbroodje (270 kcal), een oliebol (160 kcal), een Magnum (310 kcal), een Mars, Snickers of Nuts (ongeveer 260 kcal).
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Stap 1: Leg de croissant(s) een dag van te voren in de koelkast vanuit de vriezer. Stap 2: Half uur de croissant(s) op het aanrecht leggen op het bakrooster. Stap 3: Zet ondertussen de oven aan op 170 graden. Stap 4: Bak de croissant(s) 17 minuten af in een goed voor verwarmde oven.
Er zitten 161 kilocalorieën in 1 stuk (40 gram) croissant. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'croissant'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verwijder de verpakking. Laat de croissants 15 minuten ontdooien. Oven (180°C): bak de croissants in 20-22 minuten af in het midden van een voorverwarmde oven.
Hoort een croissant recht of krom te zijn? Het antwoord daarop zit in de boter, le beurre. Van oorsprong maakten bakkers croissants met gewone margarine, dat waren zogenaamde croissants ordinaires. Het uiterlijk van die croissants was krom, courbé.
In 1839 startte de Weense zakenman August Zang een bakkerij genaamd Boulangerie Viennoise in Parijs. Daar verkocht hij typische Weense broden en lekkernijen, waaronder de kipferl, de voorloper van de croissant.
Stap 3: Croissantdeeg maken
Leg je plak boter nu op het deeg, circa 1 cm van de onderkant af. Vouw de bovenkant er tot halverwege overheen en vervolgens de onderkant daar weer overheen, zodat je vijf lagen hebt (3 deeg en 2 boter).
Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.