Beschrijving. Zalm Olie is een zeer geschikte attractor voor het roofvissen met dood aas. Dit product is zowel geschikt om in de aasvissen injecteren met een Injectienaald als over de aasvis heen te spuiten. Ook is het een optie om de aasvissen een tijdje voor de geplande sessie in de zalmolie te soaken.
Het meest natuurlijke aas voor het doodaas vissen zijn voorns, deze kunnen in verschillende formaten worden ingezet. Ook zijn kolblei, brasempjes en spiering zeer populair om mee te doodaas vissen op snoek. Naast dit natuurlijke aas wordt er erg veel met zout water vis op snoek en snoekbaars gevist.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Wanneer de aasvis onder de dobber of statisch op bodem wordt gepresenteerd, wordt doorgaans een takel onderlijn gebruikt. Voor het vissen op snoek is een haakmaat 4, 6 of 8 hiervoor ruim voldoende. Gebruik jij extreem grote aasvissen? Dan kun je ook kiezen voor de onderlijnen met meerdere dreggen en enkele haken.
Doodaas takels
De haakmaat laat je afhangen van het formaat van de aasvis. Als standaard is een takel met twee dreggen maat 4 perfect. Als je met een grotere of kleinere aasvis vist kun je uitwijken naar een grotere maat 2 of een kleinere maat 6.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Volkmar Strikkers: Om eerlijk te zijn geloof ik niet in een vaste 'maximum temperatuur'. Is het water 20 graden, maar boven water 30, dan is snoekvissen reeds onverantwoord, terwijl de watertemperatuur eigenlijk niet bijzonder warm is.
Om de voortplanting van snoek, baars en snoekbaars te beschermen, is de gesloten tijd ingelast. Naast de bescherming van de voortplanting is de besloten tijd ingelast om overbevissing op deze vissoorten te voorkomen.
Ook op het gebied van onderlijnen is er erg veel keuze. Toch kiezen de meeste snoekvissers ervoor om onder de dobber met een enkele dreg (haakmaat 1/2/4) te vissen. Deze dreg wordt onder de rugvin van de aasvis bevestigd zodat de vis op een natuurlijke wijze in het water hangt.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
Metersnoeken viswater
Toch biedt groter water de beste kansen. Denk hierbij aan plassen, grindgaten, rivieren en kanalen. Als je echt op jacht bent naar metersnoeken dan kan je het beste voor dit soort wateren kiezen. Verder is het goed om in de gaten te houden of je veel kleine snoek vangt.
Haakmaat 4 of 6 is meer dan voldoende, omdat je 2 dreggen aan een takel hebt zitten is groter niet nodig zoals bij het dobber vissen.
Een aasvis die al dood is, betekent een 100% kans op vangen voor de snoek. In de zomer zal de voorkeur van de snoek echter uit gaan naar een nog levende, gezonden vis in plaats van een dode vis. Daarom zullen je vangkansen sterk verbeteren als je in de winter gaat doodaasvissen in plaats van in de zomer.
Snoeken paaien in het vroege voorjaar, het liefst op ondergelopen weiland of op resten van vegetatie in een ondiepe oeverzone. Deze zone biedt aan de eieren en larven de beste mogelijkheden om op te groeien. Na het larvale stadium eet de snoek eet voornamelijk vis.
Bij de montage wordt een eerste haak in de bek van de aasvis geprikt terwijl een dreg aan de zijkant bij de rugvin wordt gestoken. De floater zit vast aan een lijntje met een lusje. Dat lusje wordt aan de dreg gehangen waardoor de aasvis netjes boven de bodem hangt en zo extra opvalt voor hongerige snoek.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Snoekbaars kunnen we erg goed vangen met dood-aas. Dit kunnen we doen met een dobber, maar ook met een loodje op de bodem. We monteren een schuifloodje op de lijn en leggen de hengel op de steun. Een snoekbaars heeft niet alleen erg goede ogen, ook zijn reukzin is erg goed ontwikkeld.
Om met succes snoek en snoekbaars binnen te halen heb je een vismolen met een goede slip nodig. Deze slip vangt de kracht van de snoek en snoekbaars op als die er vandoor gaat. Een vismolen is bij voorkeur ook niet te zwaar. Zeker als je de hengel de hele dag in de hand hebt dan is een wat lichtere molen erg prettig.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
De belangrijkste gesloten tijden voor vissoorten zijn: De snoek, van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei. Snoekbaars en baars, van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.
Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni).
Zieke dieren, ratten, vissen en kuikentjes zijn het menu van dit prachtige dier. Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger. Ook een snoek van 60 centimeter rooft en moord tientallen kilo`s per jaar.
De winter is voor het snoekvissen misschien wel een van de meest effectieve tijden van het jaar. Doordat de aasvis samen gaat scholen in grote groepen en de snoeken deze volgen, kan het zeer gemakkelijk zijn om veel en grote snoek te vangen.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.