In feite is polyester de basis van de vochtafvoerende Nike Dri-FIT kledinglijn. Polypropyleen: polypropyleen is een ander hoogstaand vochtafvoerend materiaal voor dames en heren.
Zoals je kunt zien biedt polyester sportkleding meerdere voordelen. Om dan vervolgens terug te komen op de hamvraag: welke stof is beter voor sportkleding katoen of polyester? Dan kunnen wij concluderen aan de hand van de voor- en nadelen van beide materialen, dat polyester hierin als beste optie naar voren komt.
Microvezelstoffen als polyamide of polyester zijn een betere keuze als je je sportprestatie een boost wil geven. In tegenstelling tot katoen kunnen deze materialen naadloos verwerkt worden: zo blijft alles nét iets beter alles op de juiste positie zitten waardoor je je kan focussen op het sporten zelf.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester.
Sportkleding bestaat tegenwoordig nog steeds grotendeels uit synthetische vezels. Dat heeft zo zijn redenen, want synthetische vezels hebben een aantal geweldige eigenschappen voor sport- en outdoorkleding. Denk bijvoorbeeld aan goede zweetafvoer of water- en winddichte eigenschappen.
Nike Dri-FIT technologie bestaat uit innovatief polyester dat is ontworpen om je droog te houden, zodat je comfortabel blijft wanneer je harder en langer sport.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Door losse kleding te dragen krijgt u het minder snel warm en kan het zweet sneller verdampen; Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, bamboe, polyamide of lyocell tegen zweten. Deze materialen absorberen zweet waardoor zweetplekken minder zichtbaar zijn.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine staat onder meer bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon omdat het binnen een minuut een stressreactie kan stilleggen.
Tijdens het sporten, en dus ook tijdens krachttraining, komt er endorfine vrij. Door dit 'geluksstofje' krijg je meer energie en ben je minder moe. Ook komen er andere stoffen vrij die zorgen voor een gelukkig en energiek gevoel, zoals dopamine, serotonine en adrenaline.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Er is in sportkleding nog nauwelijks kleding die van 100% katoen is gemaakt, heel veel kleding is gemaakt van een combinatie van synthetische materialen maar waarom? Men probeert alle goede eigenschappen van de verschillende materialen in kledingstukken te verwerken.
Polyamide heeft van nature vochtafvoerende eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het reguleren van zweet. De vezels van polyamide zijn in staat om vocht snel van het lichaam weg te transporteren en naar de buitenkant van het materiaal te laten verdampen.
Viscose bestaat uit cellulose, een natuurlijke grondstof, die wordt gewonnen uit hout. Viscose is echter geen natuurlijke vezel zoals katoen of zijde.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen. Een leuke linnen broek bijvoorbeeld, of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort. Gelukkig vind je kledij in deze natuurlijke materialen tegenwoordig niet alleen in het duurdere segment.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Het is een 100% natuurlijk en zeer duurzaam materiaal (Tencel draagt het Europese Ecolabel). Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout. Dit hout komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen waar voor elke gebruikte boon een nieuwe boom wordt terug geplant.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.