De productie van synthetische stoffen zoals polyester, acryl en nylon vraagt echter wel veel energie, vooral van fossiele brandstoffen. Polyester is een product van ruwe olie - geen duurzame grondstof. Katoen en polyester zijn dus niet bepaald duurzame stoffen.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen. Een duurzaam materiaal heeft verschillende vormen: het is duurzaam geproduceerd of gerecycleerd. het heeft minder grondstoffen nodig.
Duurzaam betekent van origine dan ook dat iets lang meegaat, dat het weinig aan slijtage of bederf onderhevig is. Tegenwoordig wordt het begrip duurzaam vaker toegepast wanneer iets minder belastend is voor het milieu. Dit is ook wat bedoeld wordt als iets 'groen' genoemd wordt.
Katoen is de meest gebruikte stof voor het produceren van kleding (maar niet zo heel duurzaam). Je kunt je dus wel voorstellen dat er wereldwijd enorme hoeveelheden katoen nodig zijn. Katoen is een natuurlijke vezel die afkomstig is uit de zaden van de katoenplant.
Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht. Het is niet voor niks dat je de stof vaak in vitrages ziet.
Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Wol is super milieuonvriendelijk omdat het van schapen komt. Schapen poepen en scheten en dat is zeer schadelijk voor het milieu. Ook verbruiken beesten veel water en grond en ook dat doet de aarde niet veel goed. Verder wordt gewone wol chemisch behandeld wat ook zorgt voor lucht- en watervervuiling.
Wat zijn ecologische bouwmaterialen? Ecologische bouwmaterialen bestaan uit zo goed als onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen met zo weinig mogelijk chemische additieven. De belasting voor het milieu is dus minimaal én ze hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
Beton is een van de meest duurzame bouwmaterialen, want de betonnen constructie van een gebouw gaat in principe vele malen langer mee dan de geoogde levensduur van een gebouw.
Het winnen van ruw erts en het verwerken van erts tot bruikbaar metaal is goed voor ongeveer 8 procent van het wereldwijde energiegebruik, door het recyclen van metaalafval is hier dus veel energie te besparen want het recyclen van metaal kost 10 tot 100 keer minder energie dan de winning uit erts.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
"Het komt onder andere door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast komt de economie na het coronavirus weer op gang, waardoor er weer een grote naar grondstoffen, zoals katoen is. Daarbij zijn er mislukte katoen oogsten, waardoor er een tekort is."
Biologisch (bio) of organisch katoen wordt geteeld zonder pesticiden en insecticiden. Tijdens de verwerking worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Daardoor bevat organisch katoen geen resten van chemische producten, die mogelijk allergieën uitlokken, giftig of zelfs kankerverwekkend zijn.
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal erkende norm voor biologisch textiel.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
Kijk naar het label
Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'.
Kleding van bamboe is zacht én sterk tegelijk
Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft gooit kleding van bamboe hoge ogen, want het materiaal is zacht en sterk tegelijk, dankzij de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht.