Uit deze berekening kunnen we afleiden dat de Grieken, die gemiddeld 44,17 uur per week werken, 256 dagen van het jaar op het werk doorbesteden. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Denemarken, waar mensen 216 dagen per jaar op het werk doorbrengen, met een gemiddelde werkweek van 38,52 uur.
Hongkong steekt er met kop en schouders bovenuit wat betreft hardwerkers. Hier wordt wekelijks gemiddeld meer dan vijftig uur gewerkt. Op de tweede plaats staat Mumbai met 43,7 uur, op de voet gevolgd door Mexico City met 43,5 uur.
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
8 uur per dag! De dagelijkse arbeidstijd mag niet meer dan 8 uur bedragen. Verlengen tot 10 uur (maximaal) is mogelijk, mits de gemiddelde arbeidstijd per dag in 6 kalendermaanden of 24 weken, niet meer bedraagt dan 8 uur.
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 28 tot 35 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
De Belgische arbeidskracht had het voorbije jaar een gemiddelde werkweek van 38,6 uur. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Eurofound. Daarmee kent België één van de kortste werkweken van Europa. Alleen in Italië, Noorwegen, Ierland, Frankrijk en Finland wordt een kortere werkweek opgetekend.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week.
De gebruikelijke werktijden in Noorwegen zijn tot 40 uur per week. Dit betekent meestal een verdeling van 8 uur per dag gedurende 5 dagen en werktijden van 8 uur 's morgens tot 4 uur 's middags.
De gemiddelde Belg werkt elk jaar 1.570 uren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het merendeel van de OESO-landen kloppen de inwoners meer uren. Het gemiddeld aantal werkuren in België ligt 200 uren lager dan het OESO-gemiddelde.
Duitsland. In Duitsland bestaat onderscheid tussen Werktage en Arbeitstage: Werktage: maandag tot en met zaterdag (uitgezonderd feestdagen) Arbeitstage: maandag tot en met vrijdag (uitgezonderd feestdagen)
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Een grote meerderheid van de werkende Nederlanders werkt volgens het CBS tussen de 35 en 41 uur per week. Ruim vijftien procent, zo'n 1,4 miljoen mensen, doet dat zelfs meer dan 41 uur. Werk is voor sommigen een beetje té belangrijk geworden.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.
Bij een werkweek van gemiddeld 24 uur is het aantal werkuren per jaar: 24/36 x 1829 = 1219 uren. Werkt u 40 uur? Dan is het aantal werkuren per jaar 40/36 x 1829 = 2032.
Het uitgangspunt is een jaar van 261 dagen: Gemiddeld aantal dagen per maand: 21,75. Gemiddeld aantal uren per maand: 174.
De voordelen van 40 uur werken
Heb je veel werk en vindt een werknemer het niet erg om veel te werken? Dan is een 40-urige werkweek prima geschikt. Een grote motivatie voor een werknemer om fulltime te werken zit hem natuurlijk in het maximale salaris en bijvoorbeeld de pensioenregeling.
Wie minder uren werkt, verdient ook minder. Een lager loon is daarom een van de directe gevolgen van een parttime job. Ook wordt je vakantiegeld lager als je deeltijds gaat werken, en loop je het risico een aantal extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, te verliezen.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
6 urige werkdag Zweden
Zweden was vorig jaar al in het nieuws met hun overstap naar een 6-urige werkdag in plaats van de gebruikelijke 8 uur. De theorie achter deze overstap is het fenomeen Parkinson's Law, dat stelt dat werk zich uitbreidt naar de hoeveelheid uur die je krijgt om dit werk uit te voeren.
De werkweek is voor Zweden korter dan in Nederland. 40 uur vs 37,5 uur per week voor de organisatie waar Mark werkt. EuroStat onderzocht in 2012 de reële werkuren per week inclusief overuren. In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur.
Noorwegen verdient bakken met geld aan olie- en gaswinning en heeft daarmee 5,11 biljoen Noorse kronen (607 miljard euro). Als het land al dat geld zou verdelen over alle inwoners, zou iedereen miljonair zijn. Dat meldt de Centrale Bank van Noorwegen. De mijlpaal van 5,11 biljoen werd gisteren bereikt.
Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder.
Gemiddeld werken Amerikanen 47 uur per week.
Werkende mannen werkten in 2020 gemiddeld 35 uur per week, werkende vrouwen 26 uur. In 2010 werkten mannen met 37 uur een fractie meer en vrouwen met 25 uur een fractie minder. Het verschil in arbeidsduur is dus iets afgenomen.