Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
Spanje is namelijk het land met de meeste zon in Europa.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag.
In de Spaanse stad Alicante schijnt de zon gemiddeld 349 uur per maand. Daarmee is het de Europese stad met de meeste zonuren per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu in de periode tussen 2009 en 2021.
Spanje is de zonnigste land in Europa en het klimaat (aan de Costa Blanca) is beschreven door de World Health Organisation als een van de gezondste ter wereld. Spaanse Middellandse Zeekust, van de Costa Blanca naar de Costa del Sol, ligt op een gemiddelde van elk jaar meer dan 300 dagen zon.
1. Gran Canaria. We trappen de lijst af met de warmste plek van Spanje in de winter: het veelzijdige Canarische Eiland Gran Canaria. De combinatie van de Canarische Stroom en noordoostpassaat zorgt ervoor dat het klimaat en het zeewater op en om Gran Canaria jaarrond constant is.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
Gemiddeld wordt er in het westen van het land meer zonnestraling opgevangen dan in het oosten. Jaarlijks schijnt de zon, volgens de KNMI, gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur (min: 1400 uur & max: 1700 uur). Een jaar telt 8760 uren.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Yuma: de stad waar (bijna) altijd de zon schijnt
Je vindt de stad in Arizona, Amerika. Volgens het wereldrecordboek schijnt in Yuma maar liefst 339(!) dagen de zon. Oftewel, er zijn maar 26 dagen per jaar wanneer de zon er niet schijnt.
Spanje en Portugal zijn veruit de meest populaire landen om te overwinteren. Ook de Canarische Eilanden zijn een goede optie. Het voordeel van overwinteren op een populaire plek als Spanje of Portugal is dat er volop activiteiten worden georganiseerd.
Ook Cuencano´s mopperen over het weer
Een hele dag regen heb je hier eigenlijk nooit, maar een hele dag alleen maar zon is ook zeldzaam. Doordat de temperatuur hier midden op de dag altijd rond de 20 graden ligt is het wel altijd aangenaam.
De Costa de Almería staat bekend als het deel van Spanje waar op het vaste land de hoogste temperaturen worden gemeten in de wintermaanden.
De meeste zon is te vinden in het zuiden rondom Marseille in de provincies Provence-Alpes-Côte d'Azur. De zon schijnt maar liefst 3010 uur. De mistral in deze regio blaast alle wolken weg en de zon heeft dan ook vrij spel om te schijnen. Ook in Aix-en-Provence schijnt de zon volop en dat geldt ook voor Martigues.
Zonnigste plek: leg je handdoek op de veerboot tussen Den Helder en Texel. Het zuidpuntje van het eiland en het noordpuntje van Noord-Holland hebben namelijk de meeste zonne-uren, zo'n 1650 per jaar. Dat je aan onze kust moet zijn om de meeste stralen te vangen zal niemand verbazen.
Zeeland is de zonnigste provincie van Nederland.
Op nummer 1 in 2017 staat het Zeeuwse Vlissingen met 1921 uren zon. In het oosten van het land laat de zon zich gemiddeld minder vaak zien.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).