Aantal dagen verlof bij overlijdenHet verlof bij overlijden in de eerste graad is in de meeste gevallen 4 dagen. Dit wordt vaak gerekend vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie. Het verlof bij overlijden in de tweede graad is in de meeste gevallen 2 dagen.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Voor aan- en bloedverwanten in de 3e en 4e graad geldt één dag, de dag van de uitvaart. Zodra een cao niet van toepassing is op jouw organisatie of dat er binnen de cao niet specifiek wordt geschreven omtrent overlijden verlof dan kan een medewerker het korte verzuimverlof raadplegen.
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar.
Wat zijn redenen voor bijzonder verlof? Je kunt bijzonder verlof geven bij ondertrouw, een eigen huwelijk, huwelijk van een familielid (1e en 2e graads), overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek en vanwege een toets of examen (bijzonder verlof school).
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren.En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren.
Eerstegraads familieleden: partner*, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen. Tweedegraads familieleden: broers en zussen, kleinkinderen, grootouders, schoonzussen en zwagers, stiefbroers- en zussen.
Tweede graad: Broers en zussen, kleinkinderen en grootouders van de partner. Derde graad: Ooms en tantes, neven en nichten (kinderen van broers of zussen), overgrootouders en achterkleinkinderen van de partner.
Iedere werknemer heeft recht op tien dagen betaald rouwverlof in verband met het verwerken van het overlijden van een partner, kind of familielid als hierboven bedoeld.
Derde graad
overgrootouders;achterkleinkinderen;neven en nichten (kinderen van broers of zussen);ooms en tantes (broers of zussen van de ouders).
Bijzonder verlof voor een jubileum
Ook hier geldt: je werkgever of cao bepaalt voor welke jubilea je vrij krijgt. Je hebt dus bijvoorbeeld geen wettelijk recht op bijzonder verlof voor het 50-jarig huwelijk van je ouders, al is dit voor de meeste werkgevers reden genoeg voor een vrije dag.
Bij een 25-jarig en 40-jarig dienstverband of huwelijk heeft de werknemer recht op één dag verlof. Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Calamiteitenverlof is betaald verlof bedoeld voor onverwachte situaties waardoor je direct je werk moet neerleggen. Omdat je kind plotseling ziek wordt of door een sterfgeval in de familie. Of door een gesprongen waterleiding, brand of inbraak.
Overlijden van bloed- of aanverwanten in de 2e graad
Denk hierbij aan het overlijden van een broer, zus, opa of oma of een zwager of schoonzus. In deze gevallen krijgt de werknemer twee dagen verlof.
Na overlijden van de ouders van een minderjarig kind moet een rechter de voogdij over het kind aan een ander toewijzen. Als ouders hun wensen voor voogdij over hun kind niet hebben vastgelegd, wijst de familie meestal zelf een voogd aan.
Overlijdensuitkering bij meeste uitkeringen
Uw nabestaanden kunnen recht hebben op een overlijdensuitkering als u een van deze uitkeringen krijgt: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet);AOW-uitkering;Anw-uitkering.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Vanaf 10 november 2022 kan je ook kort zorgverlof opnemen. Dat is een vorm van familiaal verlof die je niet geweigerd kan worden. Het gaat om 5 dagen per kalenderjaar die je kan opnemen voor de persoonlijke zorg of steun aan een naaste die om een ernstige medische reden zorg of steun nodig heeft.
Dit zijn: broers en zussen (inclusief stiefbroers en stiefzussen)
Heeft een werknemer het recht om onder werktijd naar een medische afspraak te gaan? "Onder werktijd een bezoek brengen aan een tandarts, dokter of fysiotherapeut is geen wettelijk vastgelegd recht. Officieel moet je er vakantie-uren voor opnemen."
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: je bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Vaak ligt de keuze niet bij jezelf, maar bij de nabestaanden en de wensen van je collega. In sommige gevallen wordt er bewust voor gekozen om geen collega's uit te nodigen. Twijfel je of je wel of niet kunt gaan? Dan kun je eventueel contact opnemen met de nabestaanden, via social media bijvoorbeeld.