Ja, een keuring van je zonnepanelen is verplicht. Dit komt omdat het installeren van zonnepanelen wordt gezien als een uitbreiding van de elektrische installatie.
Belangrijk: Meld je panelen aan binnen de 30 dagen na de keuring. Wacht je langer, dan riskeer je administratieve kosten. Deze boete kan oplopen tot meer dan 1000 euro. En ook het achterstallige prosumententarief zal je moeten betalen, vanaf de datum van je keuringsverslag.
Ja.Je dient jouw zonnepanelen-installatie vóór de ingebruikname te laten keuren. Het is namelijk verplicht een elektrische keuring te laten uitvoeren bij een nieuwe installatie, wijziging of uitbreiding van elektrische installaties. Het aansluiten van een PV-installatie is daar één van.
Zo geldt vanaf 1 januari 2023, bij 50 of meer zonnepanelen, een verplichte Scope 12 inspectie voor alle Gebouwenverzekeringen die lopen via Nationale-Nederlanden.
Wat als de zonnepanelen installatie afgekeurd wordt? Als de nieuwe zonnepanelen installatie afgekeurd wordt, moet de installatie binnen de 12 maanden in orde gebracht worden en terug door dezelfde keurder gekeurd worden. Je kan best een erkend elektricien of installateur de installatie laten uitvoeren.
Het keuringsorganisme ACEG controleert de elektrische conformiteit van de zonnepanelen installatie en van je huisinstallatie volgens de richtlijnen van het AREI.
De keuring van uw zonnepanelen moet worden uitgevoerd voordat de fotovoltaïsche elektrische installatie in gebruik genomen wordt. De keuring kan ook aangevraagd worden bij het vervangen van de omvormer.
Kost. Meestal zit de prijs van de keuring in de offerteprijs van de installatie. Het bedrag hangt dus af van de installatie. Voor een installatie voor particulieren gaat men momenteel uit van een bedrag rond 125 tot 170 euro.
Schakel een erkend keurder in
Dat keuringsverslag bezorg je dan aan je netbeheerder (je energieleverancier). Let wel, een beslissing van de keurder is niet voldoende, je moet het volledige verslag bezorgen. Goed om te weten: wanneer je Luminus-zonnepanelen aanschaft, vraagt de installateur de keuring aan.
U bent verplicht uw installatie met zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder. Enkel als de installatie effectief nooit met het net verbonden was, moet u dit niet melden. Is de installatie wel verbonden aan het net, ook al is het niet-permanent, dan moet dit gemeld worden aan de netbeheerder.
Bij installaties van voor 1981 dient dat binnen 18 maanden te gebeuren, bij nieuwere woningen binnen 12 maanden.
Niet meer afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en volledig autonoom in uw energiebehoefte voorzien: mag het? Ja.
Wat is het maximum aantal zonnepanelen dat ik mag leggen? Je mag zoveel zonnepanelen aanleggen als je zelf wil en je woning nodig heeft.
Om te controleren of uw zonnepanelen zijn aangemeld kunt u contact opnemen met uw leverancier. U kunt na uw aanmelding altijd weer inloggen op energieleveren.nl om uw gegevens in te zien.
Je bent wettelijk verplicht om de zonnepanelen aan te melden wanneer je ervoor kiest om stroom terug te leveren. Opgewekte energie terugleveren aan het net kan via je eigen netbeheerder, dit gaat echter niet vanzelf. De zonnepanelen moeten worden aangemeld bij de netbeheerder voordat ze stroom gaan opwekken.
Je kan deze terugvinden op elke factuur van je energieleverancier. De code begint altijd met 541 en is 18 cijfers lang. Ééndraadschema, dit ontvang je van de installateur.
De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedraagt gemiddeld 150 à 200 euro (incl.btw). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter.
De keuring dient op kosten van de verkoper te worden uitgevoerd.
Zelf zonnepanelen aansluiten is meestal geen goed idee. UI kunt dit het beste aan een installateur overlaten, tenzij u zelf de benodigde kennis op het gebied van elektra heeft en weet hoe u de panelen op het dak moet bevestigen.
Een remautomaat zorgt er dus voor dat wanneer je meer dan 40 Ampère zou afnemen, terwijl je groepenkast hier niet geschikt voor is, de installatie wordt afgeschakeld. De kans dat je (op een bepaald moment) meer dan 40 Ampère afneemt is heel klein.
Wanneer je direct begint met schoonmaken, gaat dit coating laagje eraf. We adviseren daarom om de eerste drie jaar de zonnepanelen nog niet schoon te maken. Daarna kun je een keer per jaar controleren of het nodig is om de panelen schoon te maken.
Er zijn verschillende afspraken gemaakt. Zo worden elektrische arbeidsmiddelen ieder jaar gekeurd, terwijl keuring van kantoormateriaal om de drie jaar voldoende is. Bedrijfsinstallaties worden tussen de twee en vijf jaar gekeurd.
Enkel een erkende expert mag de installatie van de thuisbatterij keuren. De persoon in kwestie moet officieel erkend zijn bij de keuringsinstantie. Zo weet je als eigenaar zeker dat de expert weet wat hij precies moet controleren en dat de thuisbatterij ook echt veilig is.
Vanaf 2023 wordt, in een periode van 8 jaar, deze salderingsregeling afgebouwd en krijg je geen vergoeding meer voor al je teruggeleverde stroom. Het percentage dat je mag salderen wordt elk jaar 9% minder en komt op 0% uit vanaf 2031.