Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Dankzij zijn uitstekende bestuurlijke kwaliteiten en onderhandelingen met het Westen is Thailand nooit gekoloniseerd, in tegenstelling tot omringende landen.
Ethiopië is het enige land op het Afrikaanse continent dat nooit echt gekoloniseerd is, op enkele jaren van bezetting door Italië onder leiding van Benito Mussolini na (1936-1941).
Maar Menelik II werd vooral gerespecteerd doordat hij een Italiaans invasieleger versloeg in de slag bij Adwa. In de daaropvolgende vredesbesprekingen kreeg hij het voor elkaar dat zijn land als onafhankelijk land erkend werd door bijna alle grote mogendheden, waardoor Ethiopië nooit gekoloniseerd werd.
Ethiopië is een van de langst bewoonde gebieden ter wereld. Na een Italiaanse bezetting in de jaren 30 (die duurde tot de Tweede Wereldoorlog) is Ethiopië niet meer gekoloniseerd geweest. Het land liep voorop bij het steunen van de onafhankelijkheid van andere Afrikaanse staten.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Tijdens de Gouden Eeuw was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, via de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) een kleine koloniale mogendheid. Koloniën onder heerschappij van de VOC waren: Amboina en de Banda-eilanden (de Molukken in het huidige Indonesië);
Veel kolonies zijn in de 19e en 20e eeuw onafhankelijk geworden (bijvoorbeeld Indonesië, Brazilië en Suriname), maar sommige bestaan nog steeds (zoals Curaçao, de Britse Maagdeneilanden, Gibraltar en de Falkland Eilanden).
Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika, met zowat de langste opgetekende geschiedenis ter wereld. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam "Abessinië", hoewel het Keizerrijk Ethiopië reeds voor die tijd de officiële naam was van het land.
Ethiopië is het oudste onafhankelijke land in Afrika. Na een overwinning op de Italianen in 1896 in Adwa werd de onafhankelijkheid door de meeste Europese grootmachten erkend. Ethiopië gold als symbool van de Afrikaanse onafhankelijkheid tijdens de koloniale periode van het continent.
Met grondgebied op alle continenten was het Britse Rijk op zijn hoogtepunt in 1921 de grootste koloniale mogendheid ter wereld. Het rijk bestond vooral uit gebieden die de Britten met geweld hadden veroverd, en koloniën, mandaatgebieden dominions en protectoraten vormden een gigantisch imperium.
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.
Belgisch-Congo werd op 15 november 1908 een Belgische kolonie. Voordien was het gebied sedert 1885 onder de naam Onafhankelijke Congostaat (ook wel Congo-Vrijstaat genoemd) door Leopold II geregeerd als soevereine staat.
Van Siam naar Thailand
Vanaf 1900 is er echter veel gebeurd; in 1932 vond er een staatsgreep plaats waardoor de absolute monarchie een constitutionele monarchie werd. Pas 7 jaar later, in 1939, werd Siam omgedoopt tot het huidige Thailand zoals we het nu kennen.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam.
Het conflict tussen Eritrea en Ethiopië is er in werkelijkheid altijd een geweest tussen Tigray en Eritrea. Tijdens het Derg-regime, onder leiding van de communistische dictator Mengistu (1974-1987), maakte Eritrea nog deel uit van Ethiopië.
De belangrijkste godsdiensten in Ethiopië zijn de islam (34 procent) en het christendom (63 procent). Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopisch-orthodoxe kerk. Daarnaast is er een kleine groep katholieken en protestanten.
De officiële taal in Ethiopië is het Amhaars, echter zijn er nog 83 andere talen die worden gesproken in het land. Engels wordt over het algemeen goed gesproken, daarnaast zijn de meest gesproken talen Omorigna, Somali en Tigrigna.
Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands- Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana. Nederland had ook enige tijd koloniale bezittingen in Afrika en de Amerika's.
De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St.Maarten, St.Eustatius, Bonaire en Curaçao) en het eiland Aruba maken nog steeds deel uit van het Koninkrijk Nederland. In sommige gebieden zijn tot de dag van vandaag sporen van het Nederlands te vinden.
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië.
Maar het fundament van de rijkdom werd gelegd met de handel in Europa: de graanhandel en houthandel op het Oostzeegebied of moedernegotie. In de Europese- en wereldeconomie ging Amsterdam een zeer belangrijke rol spelen. De bloeiende handel leidde tot een grote en zeer rijke klasse van kooplieden.
Zo werd Nederland steenrijk van de gigantische Indonesische kolonie. 350 jaar lang buitten Nederlanders mensen uit in Indonesië. Hoe kon het kleine Nederland de baas spelen in een enorm eilandenrijk aan de andere kant van de wereld?