De Oxford English Dictionary uit 1989 (20 delen) telde 171,476 Engelse woorden plus een 9.500 afgeleide woorden, maar was daarin ruim: zeker 47,156 woorden daarvan waren absoluut archaïsch, een groter deel zijn dat wellicht ook. De Académie Française telde in de Trésor de la Langue Française zo'n 100.000 woorden.
De Taaldatabank van het Instituut voor de Nederlandse Taal is een computer waarin alle woorden en woordvormen (lezen: lees, leest, las, lazen...) worden opgeslagen van de 12de tot en met de 21ste eeuw. Die bevat al meer dan 60 miljoen woorden.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
De gemiddelde woordenschat van een volwassene bedraagt ongeveer 42.000 woorden, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen met een zeer grote woordenschat kennen ongeveer 52.000 woorden, terwijl mensen die weinig taalvaardigheid hebben slechts 27.000 woorden gebruiken.
Want Engels heeft de rijkste woordenschat: tussen de 1 en 2 miljoen woorden. And still growing: om de 98 minuten komt er een woord bij.
Het aantal woorden in het Engels is in 2011 door o.a. Google geschat op ongeveer 1 miljoen. Tot voor kort had het Nederlands het grootste woordenboek ter wereld: het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) met meer dan 430.000 woorden.
Het antwoord is: het Engels (taal).
Tot en met het achtste jaar neemt de woordenschat met ongeveer 600 woorden per jaar toe; vanaf het 9e tot 12e jaar komen daar tussen de 1700 en 3000 woorden per jaar bij, zodat een kind op 12 jarige leeftijd beschikt over 17.000 woorden.
Vrouwen zouden gemiddeld 20.000 woorden per dag gebruiken en mannen een aantal rond de 7.000.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Het woordje 'hè?' wordt waarschijnlijk universeel gebruikt over de hele wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van drie taalwetenschappers uit Nijmegen. De sprekers van tenminste tien talen op vijf verschillende continenten gebruiken het woord 'hè?
Familie van het Nederlands. Het Russisch behoort tot een Slavische taal net als het Nederlands, Duits en Engels. Het Russisch heeft dus ook zo'n 3000 woorden die komen uit het Nederlands.
Een zin telt gemiddeld elf woorden, een A4'tje telt gemiddeld 32 tot 35 zinnen. Op een A4'tje staan gemiddeld 350 tot 400 woorden. Vanwege het lettertype en de regelafstand soms iets minder, soms iets meer. We praten dan wel over een vol A4'tje met een standaardopmaak en voor 80 à 90% volgeschreven.
Tot en met het achtste jaar komen daar ongeveer 600 woorden per jaar bij en van het negende tot het twaalfde jaar tussen de 1.700 en 3.000 per jaar. Op twaalfjarige leeftijd hebben kinderen de beschikking over ongeveer 17.000 woorden. Volwassene hebben gemiddeld een woordenschat van zo'n 50.000 tot 70.000 woorden.
Wie de basisschool verlaat, beschikt over een basiswoordenschat van ongeveer 27.000 woorden. Daarna is er een continue groei van bijna 16.000 woorden tot aan het tachtigste levensjaar.
Op de leeftijd van negen à tien maanden maken kinderen geluiden die steeds meer lijken op spraakklanken. Het herhalen van dezelfde klanken noemen we brabbelen. Rond de eerste verjaardag begint bij de meeste kinderen het gebrabbel op echte woordjes te lijken. Ze vertellen je zo hele 'verhalen'.
Vanaf 2 jaar maakt je peuter enorme sprongen in zijn taalontwikkeling. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'.
Hij kan ronddraaien, een bal naar voren schoppen en hij kan plotseling stilstaan. Hij kan een voorwerp in een bepaalde richting gooien en hij kan nu zelf eten met een vork (of een lepel). Alle bewegingen van een 2-jarige worden steeds vloeiender en minder houterig. De fijne motoriek ontwikkelt zich natuurlijk ook.
Door de dagelijkse gesprekjes leert uw kind steeds meer woorden en maakt het steeds langere zinnen. Is uw kind 4-5 jaar? Dan praat uw kind in korte zinnen en is hij of zij voor bijna iedereen verstaanbaar. Uw kind probeert ook langere en mooiere zinnen te maken.
Je kind kan ongeveer 20 woorden zeggen. Woorden combineren en korte vragen aan je stellen, gaat ook steeds beter.
Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
in films enzo zeggen ze altijd 'ouwer' maar volgensmij heb ik ook wel eens gehoord dat ze het uitspraken als 'or'. Toegevoegd na 3 minuten: het is dus het eerste , ouwer.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”