Cees Links, uitvinder van de wifi.
We gebruiken het allemaal, maar niemand weet dat het door Nederlanders bedacht is: Wifi. In de jaren '90 bedacht Cees Links, samen met vier collega-engineers al hoe goed het zou zijn als apparaten draadloos verbonden zouden kunnen worden met het internet.
WiFi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken en wordt ook wel geschreven als Wi-Fi of Wifi. WiFi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity'. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid).
Telefoon. Sinds de uitvinding van de telefoon in 1876 door de Amerikaan Alexander Graham Bell is de wereld ongelofelijk veel kleiner geworden. Voor het eerst konden mensen op lange afstand direct met elkaar praten.
Het cassettebandje, videobanden en cd's, het is een hele mond vol maar deze uitvindingen komen uit Nederland. Philips heeft in 1967 namelijk het eerste cassettebandje geproduceerd, gevolgd door de videoband in 1972, de cd in 1982 en tot slot de cd-rom in 1985.
Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.
1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac.
In het Nederlands wordt wifi meestal uitgesproken als [wiefie]. De klemtoon ligt dan op [wie]. Wifi kan ook op zijn Engels worden uitgesproken als [waajfaaj]. Bij die uitspraak kan de klemtoon op [waaj] of op [faaj] liggen.
Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen.
1) Ingenieur 2) Titulatuur 3) Werktuigbouwkundig ingenieur (afk.) 4) Werktuigkundig ingenieur (afk.)
Je kan wifi in het vliegtuig op twee manieren leveren: via de grond, en via satelliet. Vooral laagvliegende vliegtuigen hebben iets aan de eerste vorm. Een antenne aan de onderkant van het vliegtuig zoekt contact met nabije telefoonmasten.
Antoni van Leeuwenhoek zou deze sterk hebben verbeterd. En ook de eerste verrekijker is Nederlands. Kort na de microscoop, in 1608, uitgevonden door Hans Lippershey uit Middelburg. Ontworpen door ingenieurs van Philips, Sony en Pioneer in 1995, inmiddels gestandaardiseerd en langzaam de DVD aan het vervangen.
Kanaal 1, 6 of 11 zijn de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt.
Wij hebben typisch Duits eten dat je niet mag missen! In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is. Onze Duitse buren houden van lekker eten. Een sappige worst met zuurkool, een stevig biertje en zoete taarten gaan er vlotjes in.
Typisch tafelen in Duitsland
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
De naam Belgica werd voor het eerst vermeld door Julius Caesar. Hij duidde met Gallia Belgica een gebied aan in Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Zuidwest-Duitsland tot aan de Rijn. Het latere België kreeg na de val van het Romeinse Rijk een andere bevolkingssamenstelling dan in Caesars tijd.
In 2019 telde België 132.000 dollarmiljonairs (een miljoen dollar komt overeen met 882.000 euro). Dat blijkt uit het World Wealth Report van het internationale studiebureau Capgemini.
Nederlanders betalen bovengemiddeld veel belasting via hun inkomen. Ruim 30 procent van het bruto inkomen gaat naar de overheid. Dat is bijna 5 procentpunt meer dan het gemiddelde voor ontwikkelde landen. Inwoners van België betalen het meeste loonbelasting, die van Chili (veruit) het minste.