Een toneelstuk bestaat meestal uit meerdere dialogen tussen verschillende personages, maar kan ook een monoloog zijn. Een toneelstuk of musical heeft vrijwel altijd een thema. Een thema is de grote lijn, of de boodschap die in het stuk naar voren komt.
In veel gevallen wordt met het woord theater de kunstvorm aangeduid, waarbij theatermakers (acteurs) door middel van woord en beeld een handeling opvoeren voor een publiek. Meestal vormt een conflict tussen personages de basis van de handeling. In deze betekenis theater synoniem met drama en toneel.
Andere benamingen zijn acteerspel, afspraakspel of dialoogspel. Zoals in het vak drama gebruikelijk is, is de spelvorm toneelspel niet gericht op een eindproduct. In tegenstelling tot de theatervorm toneel, waarbij de acteurs tijdens het repetitieproces een toneelstuk maken en dit uiteindelijk opvoeren voor publiek.
De mens staat centraal bij theater en dans. Decor, kostuum, ruimte, tekst, muziek; je kunt het allemaal wegnemen maar de mens niet. De danser of de acteur die zich als mens tegenover andere mensen manifesteert, zijn publiek. Die de directe communicatie aangaat door zijn dansante of theatrale expressie.
schouwburg, toneelgebouw, ook: toneel(spel), opvoeringen, datgene wat er te zien is in de schouwburg. Hiertoe behoren naast het drama ook circus, goochelen, jongleren, revue, cabaret, toneel, ballet, opera, operette, musical en pantomime.
Beroepen die vallen in deze groep en reeds een pagina in deze Theaterencyclopedie hebben zijn o.a. Acteur, Actrice, Ballerina, Bewegingskunstenaar, Cabaretier, Chorusgirl, Circusartiest, Clown, Danser, Figurant, Freak, Goochelaar, Illusionist, Komiek, Mimespeler, Musicalster, Musicus, Operazanger, Poppenspeler, Zanger.
Theater is een verzamelnaam voor kunstvormen waarbij acteurs levende voorstellingen maken voor een publiek. Wanneer met deze kunstvorm wordt opgetreden op een toneelvloer gaat het soms om een toneelvoorstelling. Maar ook poppentheater valt eronder.
Het theater in het oude Griekenland wordt gezien als het begin en de basis van de westerse theatergeschiedenis. In het oude Griekenland was theater een van de belangrijke zaken in het dagelijks leven.
Iemand die toneelspeelt wordt toneelspeler of acteur/actrice genoemd, en heeft in veel gevallen een opleiding gevolgd op een toneelschool.
Goed voor de culturele ontwikkeling
De ene theatervoorstelling zal hier meer op inspelen dan een andere, maar een bezoek aan het theater is altijd goed voor de algemene ontwikkeling. Kindertheater laat je peuter of kleuter andere dingen zien en ervaren dan waar ze thuis of op TV mee in aanraking komen.
Tot de 18e eeuw was een indeling in vijf aktes gebruikelijk. Deze aktes heetten expositie, intrige, climax, catastrofe en peripetie.
Achtergrond. Kap en Grime is een verzamelnaam waaronder de begrippen vallen als haardracht, kapwerk, pruiken, grime en maskers (met name de rubberen latex of silicone maskers), of ook wel make-up genoemd, zoals in de Angelsaksische filmwereld, of schminken zoals in de Duitse theaterwereld.
Bloemenetiquette in het theater
Het is gebruikelijk om de speler(s) en regisseur na een voorstelling in de bloemetjes te zetten. Doe dit niet voorafgaand aan de voorstelling, want dat zou volgens bijgelovigen ongeluk brengen.
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Je leert werken aan jezelf en werken met een groep. Je leert gebruik te maken van jouw fantasie en verbeelding.
Acteren, waar moet ik op letten? Als je op het toneel staat is het belangrijk dat de mensen achterin de zaal je ook kunnen verstaan. Duidelijk articuleren dus! Carline en Maurice hebben nog veel meer handige acteertips voor je.
Thespis [6e eeuw v.
Thespis was een koorleider, die ook zelf zijn liederen uitbeeldde. Hij zorgde dus voor een vertoning en werd gezien als de eerste acteur, als de protagonist of hypocritès.
acteur (zn) : figurant, filmacteur, filmspeler, jeune premier, protagonist, speler, toneelspeler, tonelist, uitbeelder. acteur (zn) : komediant.
Bij het schrijven aan een toneelstuk zijn er verschillende zaken die je vooraf kan doen. Zo kan je het verhaal, de personages, en de decors al vormgeven. Je kan zelfs een heel draaiboek opstellen voordat je nog maar denkt aan het schrijven van dialogen.
Het realisme was een stroming in de 19e-eeuwse beeldende kunst, theater en literatuur, waarin gestreefd werd naar het weergeven van de (maatschappelijke) werkelijkheid. De stroming was vooral sterk in Frankrijk rond het midden van de 19e eeuw en wordt gezien als reactie op de romantiek.
theater (kunstvorm) een theatervorm waarbij voor een publiek een spel wordt opgevoerd; zie toneelstuk. toneel (vloer), de plaats in een theater, specifiek het podium, waar acteurs dit spel opvoeren. podium (verhoging), een verhoging waarop mensen kunnen gaan staan als ze iets over te brengen hebben op een publiek.