taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt. Kies uit een taco met biefstuk reepjes, chorizo, kip of eentje met varkensvlees en ananas.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Wie denkt aan Mexico denkt aan Tequila. Deze pittige drank wordt traditioneel geserveerd met wat zout en een schijfje limoen, maar ook kaneel en sinaasappel smaken verrassend goed bij deze typisch Mexicaanse drank.
De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Wees wel voorzichtig met habanero, een hete chilipeper. Populaire gerechten, die je ook zeker tijdens je Mexico rondreis niet kunt overslaan, zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten.
De echte kwaliteitswijnen zijn in Mexico erg prijzig. Het Mexicaanse ontbijt is stevig met vruchtensap, koffie en een gerecht met eieren. De lunch gebruikt men in Mexico vanaf 14.00 uur; het diner wordt pas na zonsondergang geserveerd. In Mexicaanse restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven.
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Typische Mexicaanse roerbakgroenten zijn bijvoorbeeld maïs, sperziebonen. rode paprika, witte kool en prei. Je kan kidneybonen ook vaak zat in Mexico op de keukentafel ontdekken en deze zijn dan ook in de groentemix te vinden.
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
De Rajas in dit recept komt van het woord rajas wat 'reepjes' (in dit geval chilli pepers) betekent in de Mexicaanse keuken. Normaal worden ze gebakken met uien en kruiden.
Tortilla's. Tortilla's zijn de 'wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla's gegeten.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
Mexicaanse dranken
In Mexico vindt u overal verse fruitsappen. Daarnaast vindt u in Mexico deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.
Taco: dubbelgevouwen tortilla
Vouw je (mais)tortilla dubbel en vul je hem, dan noemen we het een taco! Echte Mexicaanse taco's worden van zachte tortilla's gemaakt en krijgen een topping waarin verschillen smaken worden gecombineerd: kruidig vlees, sla, bonen en romige kaas.
Van de drie Noord-Amerikaanse landen is het verreweg het kleinst, maar het is nog altijd zo'n vijftig keer groter dan Nederland of België. Mexico is bekend om de sombrero's, de tequila en de oude culturen van de Azteken en de Maya's, maar ook om zijn prachtige Caribische kustlijn waar het goed toeven is.
Je koopt er allerlei pepers, saffraan, truffels en veel meer. Een van de grootste markten van de stad op het gebied van kruidenierswaren, fruit, bloemen, groente, vlees, vis en nog veel meer is Central de Abasto de la Ciudad de México (CEDA), te vinden in Iztapalapa in het zuidoostelijk deel van de stad.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.