Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.
Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Een matrasbeschermer draagt bij aan de ventilatie van je matras en gaat huisstofmijt dus tegen. Bovendien neemt een matrasbeschermer vaak vocht op, dat op die manier niet in je matras komt te zitten.
Matrasbeschermer
Onder het matras begin je met de matrasbeschermer. Deze zie je dus niet, want hij ligt onder je matras. De matrasbeschermer zorgt ervoor dat je matras wordt beschermd tegen uitstekende puntjes van bijvoorbeeld een spiraal- of lattenbodem.
2 kraammatrassen of onderleggers van 60×90 cm, beschermen het matras tijdens de bevalling en vangen bloed en vruchtwater op. 10 celstofmatjes 50 x 70 cm. Deze worden gebruikt tijdens de bevalling, maar ook erna om je beddengoed en matras te beschermen. 2 pakken kraamverband.
Een PU matrasbeschermer beschermt 100% tegen zweet
Voor mensen die fel zweten en hun matras volledig willen beschermen, is een PU matrasbeschermer de beste keuze. Een PU beschermer laat nog wel beperkt luchtmoleculen door, maar ademt niet zo goed als een molton beschermer. De stof van deze matrasbeschermer is heel dun.
Plaats de matrasbeschermer in de breedte op het matras op de plek waar het onderlichaam zich op het matras bevindt en steek de matrasbeschermer om het matras heen. Plaats een hoeslaken over het matras en de matrasbeschermer.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
De meeste matrassen zijn ontworpen om op een vlakke, stevige ondergrond te liggen, zoals een bedframe of een lattenbodem. Wanneer je ervoor kiest om je matras op de grond te leggen, kan dit de ondersteuning verminderen en na verloop van tijd tot verzakking leiden, wat ongemak en rugpijn kan veroorzaken.
Een goede bedbodem is belangrijk voor een goede nachtrust. Hoe beter een bepaalde bodem bij u en uw matras past, hoe comfortabeler u ligt en hoe meer dit de slaapkwaliteit ten goede komt.
Met een matrasbeschermer beschermt u uw matras tegen vocht, vuil en slijtage. Matrasbeschermers verlengen de levensduur van het matras en doordat ze eenvoudig te wassen zijn heeft u er jarenlang plezier van. Van een goed matras wilt u natuurlijk zo lang mogelijk genieten.
Waarom een molton echt nodig is
Zonder het gebruik van een molton hoeslaken trekt dit lichaamsvocht in je matras. Niet echt een lekker idee! Wat resulteert in een kortere levensduur van je matras. Door het gebruik van een molton hoeslaken blijft je matras langer fris, schoon en vrij van bacteriën.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Een matrasbeschermer kan makkelijk uitgewassen worden en dient daarom zeker zes keer per jaar uitgewassen te worden. Doe dit nog vaker indien je last hebt van huisstofmijt alergie. Vervang de matrasbeschermer eens in de 2 á 3 jaar.
Molton wassen
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.
Een matrasbeschermer is een hoeslaken dat over je matras gaat en onder je hoeslaken. Een molton heeft hetzelfde doel. Molton wordt gebruikt als productnaam, hoewel het eigenlijk een techniek is die een soort badstof of flanelachtige look heeft.
Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normale matras niet meer goed, dan moet je hem gewoon vervangen. Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan hij het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras.
Een Japanse traditie
In Japan slaapt men traditioneel op futons die op tatami-matten worden gelegd op de grond. 's Ochtends worden deze futons meestal opgerold en opgeborgen, omdat veel woningen en appartementen in Japan weinig ruimte hebben. Daarom wordt er vaak praktisch met de ruimte omgegaan.
Wat de meeste mensen echter niet weten is dat een veel lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door het matras waar u op slaapt. Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.
Zijligging is een goede slaaphouding
Op je linker of rechterkant slapen wordt gezien als een goede slaaphouding. Je ruggenwervel ligt in een optimale horizontale lijn, je snurkt niet snel en krijgt niet snel last van slaapapneu.
Voordelen kussen tussen benen slapen
Door een kussen of deken tussen je benen te plaatsen tijdens het slapen wordt je lighouding beter, heb je minder pijnklachten en verminder je stress in het lichaam. Echter is dit niet altijd even efficiënt en daardoor blijven de klachten vaak.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen.
Een matrasbeschermer gaat direct om het topper matras heen, over de matrasbeschermer hoort nog een topper hoeslaken.
Een matrasbeschermer is ideaal gedurende de weken voor en tijdens de bevalling. Ook geschikt bij lichte incontinentie. De matrasbeschermer wordt overdwars in het bed onder het laken gelegd, zodat alleen de billen op de beschermer rusten.
De absorberende werking van molton zorgt ervoor dat uw matras optimale bescherming geniet. Moltons zijn niet waterdicht en daarom dus niet te gebruiken als een onderlegger.