Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier.
Bij ons kunt u dus terecht voor zowel kleine siereenden, sierganzen en zwanen, maar ook voor tamme (gedomesticeerde) eenden en ganzen! Keuze en ervaring genoeg, er zijn zo'n 65 verschillende soorten aanwezig, in totaal een paar honderd watervogels!
Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten. Dit kunnen eenden van hetzelfde soort zijn, maar ook verschillende koppeltjes van andere soorten.
Kan je de eend niet zelf te pakken krijgen: bel dan altijd de dierenambulance op. Zij hebben netten om de kleintjes eruit te vissen. Kan je een eendje wel zelf pakken: breng hem dan zo snel mogelijk naar ons toe. Een half uur sneller in de couveuse maakt vaak al een wereld van verschil.
Het vrouwtje heet gewoon een eend. Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Hoeveel kost een eend? Eenden kosten naargelang van de soort of het ras 5 tot 25 euro per dier. De prijs voor eendenvoer varieert van 1 tot 5 euro per kg. Reken op ongeveer 5 euro per eend per maand voor het voer en verzorging.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Vooral de eerste periode kan uw baby eendje hard en lang piepen. Logisch: hij of zij roept zijn moeder. In een later stadium als uw baby eendje aan u gewend is zal hij piepen om uw aandacht. Probeer uw eendje warmte te geven (zie hieronder) en zo dus te kalmeren.
Op hun hoofd hebben ze wel wat haar en als ze groot zijn nog hier en daar een plukje, maar ze hebben geen vacht. Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit.
In de natuur eten de baby eendjes wat ze kunnen vinden op het water. Mama wijst het aan en de eendjes gaan vanaf dag een op 'jacht'. Ze voeden zichzelf met kleine insecten, granen en waterplaatjes zoals kroos.
Eenden kunnen ook lek raken. Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Gebruik voor een tijdelijke oplossing warme dekens, een kruik of een fles gevuld met warm water. Kou is snel funest voor zo'n klein eendje. Het eendje zal zichzelf niet lang warm kunnen houden dus dit is absoluut een noodoplossing. Een baby eendje warm houden gebeurt het beste met een warmtelamp of warmteplaat.
Jonge eendjes zonder moeder kunnen niet zwemmen
Anders dan algemeen wordt gedacht: kunnen jonge eendjes zonder moeder niet blijven drijven. De ontwikkeling van de sluitklier gebeurt pas een aantal dagen na de geboorte van het eendenkuiken. Voor die tijd verspreid moeders het vet over de veren van de baby eendjes.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren. Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
Reacties. Als het eendenkuiken net uit het ei is gekomen heeft het niet onmiddellijk voer nodig. Het heeft een reserve van zo'n 24 uur.
Een eend in Nederland wordt gemiddeld 3 jaar; ze kunnen maximaal ongeveer 30 jaar worden.
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
Vossen, reigers, kauwen, verwilderde katten. Ze vreten allemaal de pulletjes van de wilde eenden op of slobberen de eieren leeg.
Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.