Botervloten koop je online bij Blokker.
Het principe van een franse boterpot is lucht- en lichtdicht bewaren van boter zonder de frigo. Om de boter op tafel te presenteren haal je het bovenste gedeelte (deksel) uit het onderste gedeelte (pot) en draai hem om. Je zet het deksel met het handvat naar beneden op tafel.
Mnl. vlote 'tobbe, ondiepe kuip voor eetbare of drinkbare waar' in zeevisch [die men] slijt wt vloten, wt tonnen, wt corven 'zeevis die men verkoopt uit tobben, tonnen en korven' [1400-34; MNW]; vnnl. inder vloote voor drinckebier [1500-36; MNW]; nnl.
Een botervloot is een bakje waar roomboter of margarine in wordt bewaard. Meestal wordt deze afgesloten met een deksel. Een botervloot wordt gebruikt op tafel, met name tijdens het ontbijt of de lunch. De botervloot hoort daarmee tot het serviesgoed.
Boter bestaat voor ongeveer 80% uit vet, ongeveer 20% uit water en een klein percentage vaste melkbestanddelen. Maar hoe weinig er ook van in de boter zit, die melkbestanddelen verbranden bij te hoge temperatuur.
Beste keuze
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
Grasboter versus 'gewone' roomboter
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Geconcentreerde boter is boter waaruit bijna alle water verwijderd is. Daardoor is ze zeer geschikt om mee te braden en te bakken. Ze wordt ook bak- en braadboter genoemd. Ze is zeker niet geschikt om op brood te smeren.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken op brood moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen. Roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet.
"Roomboter bestaat uit verzadigd vet, wat minder goed voor je is omdat het je cholesterolgehalte verhoogt. Margarine en halvarine bestaan uit goede, onverzadigde vetten en er is vitamine A en D aan toegevoegd."
ECHTE verse grasboter koop je in de biowinkel. Hier vind je echte grasboter van boeren uit de streek of die biologisch/dynamisch produceren.
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Eet je gemiddeld 2000 kcal per dag, is dit berekend op zo'n 22 gram verzadigd vet per dag, voor mannen ligt dt per 2500 kcal neer op zo'n 28 gram verzadigd vet per dag. Dir zou voor een vrouw neerkomen op zo'n 20 gram roomboter per dag.
Bij het toenmalige Van Dijk Food Products was Sense de tegenhanger van Becel van Unilever, in de tijd dat plantaardige vetten steeds meer een alternatief begonnen te worden voor dierlijke. Unilever was dan de marktpartij met het standaardmerk, het bekendste merk en ook het merk met de meeste innovatiegraad.
Bepaalde margarineproducten, zoals Becel ProActiv, bevatten ook plantensterolen, waarvan het bewezen is dat ze cholesterol verlagen**.
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
We kunnen opgelucht ademhalen, want je kan roomboter gewoon buiten de koelkast bewaren. Sterker nog, de meeste soorten boter kan je prima op het aanrecht bewaren. Er is alleen één kanttekening, je kan het beter niet langer dan een week buiten de koelkast bewaren en niet bij een kamertemperatuur hoger dan 21 graden.
De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen.
In de Franse supermarkt wordt de boter grof ingedeeld in drie categorieën: beurre doux (gewone boter met zo min mogelijk zout), beurre demi-sel (boter met zo'n 0,5 % tot 3 % zout) en beurre salé. Die laatste categorie bevat meer dan 3% zout, vaak in de vorm van grove zoutkristallen die knisperen tussen je tanden.
Afhankelijk van het zoutgehalte heet de boter licht gezouten (demi-sel, tussen 0,5 en 3%) of gezouten (salé, meer dan 3% – en deze boter kan ook zoutkristallen bevatten).
Handgeslagen gezouten boter. Komt vaak uit Normandië of Bretagne. Jean-Yves Bordier is in Frankrijk een beroemde botermaker. Hij maakt de boter, die met de hand wordt geslagen, van (biologische) melk van koeien die grazen tussen Dol-de-Bretagne en Granville.
Ambachtelijke roomboter
De dik geworden room wordt vervolgens gekarnd. Hierbij komt de karnemelk vrij. Daarna wordt de roomboter gewassen, gekneed en eventueel gezouten. Het resultaat is een prachtig smaakvol en gezond natuurproduct.