De basis van onze huidige pizza kwam voor het eerst in de 16e eeuw voor in Napels. De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
Pizza werd voor het eerst uitgevonden in Napels, Italië, als een snelle, betaalbare en smakelijke maaltijd voor de Napolitanen uit de arbeidersklasse die altijd onderweg waren.
In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden. Ronde Turkse broden kunnen vandaag de dag nog dienstdoen als provisorische pizzabodems. De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Dat veranderde wanneer de toenmalige Italiaanse koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto oren kregen naar de kunsten van ene Raffaele Esposito - dé uitvinder van pizza.
De oorsprong van pizza is al vaker besproken, maar bijna iedereen weet dat pizza uit Italië komt. Het woord pizza zelf werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en in delen van Midden- en Zuid-Italië.
De moderne versie van pizza is uitgevonden in Italië . Dus hoewel de oude Romeinen misschien een hand hadden in de allereerste oude 'pizza's', duurde het nog een paar eeuwen voordat deze belegde platte broden de pizza's werden die we vandaag de dag kennen en liefhebben.
De meest bekende pizza's zijn de Romeinse en de Napolitaanse pizza. En hoewel de echte herkomst van de pizza niet te achterhalen is, houden de Napolitanen bij hoog en laag vol dat de pizza in Napels is uitgevonden. Tot 1889 was pizza echt street food, een gerecht voor de arme Italianen.
Op een Turkse pizza zit gekruid gehakt en diverse groenten zoals reepjes ijsbergsla, (cherry)tomaat en ui. Populaire sauzen bij een Turkse pizza zijn shoarmasaus en knoflooksaus. Naar wens kan een Turkse pizza nog met andere toppings worden belegd, bijvoorbeeld andere soort gekruid vlees, groenten en/of kaas.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen. Het bestond toen simpelweg uit een dunne deegbodem, tomatensaus, olijfolie en knoflook.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
Pinsa Romana is eigenlijk een soort kruising tussen pizza en focaccia. Pinsa heeft een ovale of rechthoekige vorm, een knapperige korst en een luchtige, zachte binnenkant. De luchtigheid en licht verteerbaarheid van pinsa is een direct gevolg van hoe het deeg gemaakt wordt.
Platbrood met toppings werd al gegeten door de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken . (De laatsten aten een versie met kruiden en olie, vergelijkbaar met de huidige focaccia.) Maar de moderne geboorteplaats van pizza is de regio Campanië in het zuidwesten van Italië, waar de stad Napels ligt.
Noedels bestonden al in China en Azië lang voordat pasta in het Middellandse Zeegebied verscheen. De legende gaat dat Marco Polo in de 13e eeuw pasta vanuit China naar Italië bracht.
Een schilderij van Mao Zedong, die in 1949 de oprichting van de Volksrepubliek China officieel bekendmaakt. Mao Zedong was van 1949 tot 1976 de leider van China. In die jaren veranderde hij het land radicaal, tegen een zeer hoge prijs.
De geschiedenis van Domino's Pizza begint in 1960 wanneer Tom Monaghan samen met zijn broer een pizzeria overneemt in Ypsilanti, Michigan.
Historie. Het recept van de pizza margherita werd, voor zover bekend, voor het eerst beschreven in 1830 in een boek over Napels, genaamd: Napoli, contorni e dintorni, maar is waarschijnlijk veel ouder.
Moderne pizza is ontstaan uit vergelijkbare platbroodgerechten in Napels, Italië , tussen de 16e en midden 18e eeuw. Het woord pizza werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en vervolgens in verschillende delen van Midden- en Zuid-Italië.
Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza? Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas.
Naam. De naam lahmajoen is afgeleid van het Arabische لحم بعجين, lahm bi `adjien, dat 'vlees op deeg' betekent.