In landen met naar verhouding weinig inkomens onder de armoedegrens zijn in beginsel ook de inkomensverschillen tussen personen beperkt. Nederland hoort met Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Finland en België tot de meest egalitaire landen.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De bevolking heeft te lijden onder een voedselcrisis, terugkerende hongersnoden. Sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs ontbreken vaak.
De meeste armoede komt echter voor in Midden- en Oost-Europa. In vrijwel alle landen in deze regio is meer dan de helft van de bevolking arm. Dit aandeel loopt op tot 90% of meer in Letland en Roemenië. Wel kennen deze landen een hoge mate van zelfvoorziening, vooral op het platteland.
Moldavië ligt in Oost-Europa en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Nederland, maar dan met 5 keer zo weinig inwoners. Het is veruit het armste land van Europa, en er is veel corruptie. De economie van Moldavië is afhankelijk van landbouw.
Armste landen ter wereld
De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De allerarmste landen bevinden zich in Afrika: Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, DR Congo en Burundi behoren tot de armste landen ter wereld.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Dat blijkt in Oud-Crooswijk in Rotterdam, vijf jaar geleden volgens het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) de armste wijk van Nederland. De gemeente stelde 9 miljoen euro beschikbaar, opende een jongerenloket en regelde gezinscoaches.
Met een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro in 2016 gaan Nederlanders er financieel iets op vooruit. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
De Amerikaanse economie is ruim 23 keer zo groot als die van Nederland. Nederland nam in dat jaar qua bbp wereldwijd de achttiende plek in; in Europa was het de zesde economie na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.
Als je het netto financieel vermogen per persoon als maatstaf neemt, behoort België tot de tien rijkste landen in de wereld. Dat blijkt uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
1. Oekraïne (BBP €2.669)
Bijna 85 procent van de Ethiopische bevolking voedt zich met landbouw afhankelijk van regen. In het noorden van Ethiopië is meer dan 90 procent van de oogst verloren gegaan. De droogte zorgt bovendien voor ernstige veesterfte, waardoor nomaden in het zuiden geen bron van inkomsten en voedsel meer hebben.
De meeste arme Nederlanders wonen in de grote steden. In Amsterdam is 15,4 procent van de bevolking arm, in Rotterdam 14,9 procent en in Den Haag en Groningen 14 procent. Ook in Zuid-Limburg zitten relatief veel mensen onder de armoedegrens; in Vaals 13,7 procent en in Heerlen 13 procent.
Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%). Deze hoge armoedepercentages hangen samen met de bevolkingssamenstelling in de drie steden.
New York
Al scheelt het niet veel met de huidige nummer 1, dus wie weet dat New York over een tijdje weer de koppositie herovert. De rijkste inwoner van New York is Michael Bloomberg met een geschat vermogen van 59 miljard dollar.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
1. Monaco. De duurste plek om te wonen is Monaco.
De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie.
Europese landen zijn het rijkste
De meest welvarende landen bevinden zich voornamelijk Noord-Amerika, Europa, Azië en Oceanië, maar ons continent springt er, niet geheel tegen de verwachting, uit. Geen enkel land uit Zuid-Amerika en Afrika halen de normering.
Indië, specerijenhandel, Vereenigde Oostindische Compagnie. De welvaart die de Republiek der zeven verenigde Nederlanden tussen 1580 en 1680 ten deel viel is voor de meeste Nederlanders onlosmakelijk met deze trits verbonden. Onze Gouden Eeuw komt door Oost-Azië.
Duurste buurten
De Keizersgracht spant de kroon, met 583 woningen die een miljoen of meer waard zijn. Qua buurten staat de Cornelis Schuytbuurt met 800 miljoenenwoningen bovenaan in Amsterdam, en op de tiende plaats in heel Nederland. Ook op IJburg neemt het aantal stenenmiljonairs toe, meldt het rapport.
Armoede of pauperisme is volgens de definitie van de Verenigde Naties het niet kunnen voorzien in de primaire levensbehoeften, noodzakelijk om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Primaire levensbehoeften zijn schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg.
Waarom Gelderland 34 keer zo rijk is als Zeeland, de armste provincie van Nederland. Het eigen vermogen van de provincie Gelderland bedroeg vorig jaar 4,7 miljard euro, terwijl Zeeland slechts 139 miljoen euro aan reserves heeft. Daarmee is Gelderland bijna 34 keer zo rijk als Zeeland.