Er is geen ideale leeftijd voor een kat om een nestje te krijgen. Dat verschilt namelijk per dier. Lichamelijk is een poes al vanaf 6 maanden leeftijd in staat om moeder te worden. Een kat is echter vanaf anderhalf tot twee jaar pas echt volwassen.
Katten kunnen al op hele jonge leeftijd drachtig worden. Wanneer een kitten op 80% van het volwassen gewicht zit worden ze vaak al krols en kunnen ze drachtig worden. Een kat kan dan soms al drachtig worden wanneer ze 4 maanden oud is.
Een poes is al geslachtsrijp vanaf vijf tot zes maanden. Dit betekent dat poezen op deze leeftijd voor het eerst krols kunnen worden. Het kan zijn dat uw poes later vruchtbaar wordt. Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar.
Verloop van de zwangerschap
De dracht van een kat is gemiddeld 63-67 dagen, negen weken dus ongeveer. Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren.
De puberteit is de periode waarin een kat geslachtsrijp wordt en de meeste katten zijn dit rond de 6e tot 9e levensmaand. Vanaf deze leeftijd zal zowel het geslachtsapparaat van de kater als dat van de poes volledig ontwikkeld zijn om te paren, een dracht te volbrengen en uiteindelijk de kittens te werpen.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
De eerste signalen, zoals een iets dikkere buik, opgezwollen en rozere tepels, worden pas na een week of vier zichtbaar en ook de dierenarts kan dan pas voelen (palperen) of er kittens in haar buik zitten. Met een echo kan de dierenarts de eventuele hartslagen zien en de dracht definitief bevestigen.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
De meeste katten zijn tussen de 6 en 9 dagen krols. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden ze na 3 weken weer krols. Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur volledig over. In de 9 weken dat de poes drachtig is, mag zij geen krolsheid vertonen.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
De gemiddelde krolsheid duurt 7-9 dagen en deze krolsheid treedt elke 2-4 weken op. Als een poes gedekt is zonder dat ze drachtig is geworden, is de periode tussen twee krolsheden langer (7 weken). Als poezen een nestje hebben gehad, kunnen ze soms al 1 week na de geboorte weer opnieuw vruchtbaar zijn en gedekt worden.
Het gemiddelde aantal kittens per nest is 4-6. Een kat kan gemiddeld 3 nestjes per jaar krijgen en dus wel 18 kittens per jaar.
Een poes kan meerdere nestjes in een jaar krijgen. Dat zijn een hele hoop kittens en niet iedereen zit daarop te wachten. Veel mensen laten de poes steraliseren. Dat is een behandeling bij de dierenarts die ervoor zorgt dat een poes geen nestjes meer kan krijgen.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving). Een kat heeft een geinduceerde ovulatie.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Poezen nemen na de geboorte van elk kitten meestal een pauze waarin niet geperst wordt. Daarom duurt het gemiddeld drie kwartier tussen de geboorte van twee kittens. De pauze waarin niet geperst wordt, kan wel twee tot drie uur duren.
Als de staart hevig heen en weer beweegt, dan is de kat boos of gestrest. Als de staart recht omhoog staat met het puntje recht opgericht dan is de kat vaak tevreden en vrolijk. Als de staart recht omhoog staat met de haren overeind, dan toont de kat agressie.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.