De grootste producent was Oekraïne met 4,4 miljoen ton, gevolgd door Rusland (4,1 miljoen ton), Argentinië (0,9), Bulgarije (0,8) en Turkije (0,7).
Ook op het gebied van landbouw is Oekraïne een bijzonder land. Het produceert de meeste zonnebloemolie - een van de populairste olies op aarde. Ook gerst (nummer 1) en tarwe (nummer 9) komen voor een belangrijk deel uit Oekraïne. Bovendien is het land de vierde grootste aardappelproducent ter wereld.
Oekraïne is wereldwijd de grootste teler van zonnebloemen, gevolgd door Rusland. De zonnebloem wordt al lang aanzien als de nationale bloem van het land en is diep geworteld in lokale tradities.
Waar komt zonnebloemolie vandaan? Zonnebloemolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt door de zaden van de zonnebloem (Helianthus annuus) te persen. De grootste producent van zonnebloemolie is Oekraïne, nipt gevolgd door Rusland.Ook halen we een deel uit onder andere Argentinië, Frankrijk, Hongarije en Turkije.
Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt. Spanje en Italië zijn de tweede en derde importeurs in de EU van zonnebloemolie. Ook procentueel haalt Nederland het meest uit Oekraïne.
Tot voor kort was zonnebloemolie een van de voordeligste oliesoorten, een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld olijfolie. Maar bijna driekwart van de zonnebloemolie in winkels hier komt uit Oekraïne. Door de oorlog stijgen de prijzen en raken de winkelschappen met zonnebloemolie leeg.
Supermarkten en grootgebruikers van zonnebloemolie maken zich zorgen over een dreigend tekort aan de olie. Ongeveer twee derde van de zonnebloemolie die Nederland invoert is afkomstig uit Oekraïne. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland hebben supermarkten nu al minder van de olie op de schappen staan.
De prijs van zonnebloemolie is sinds de oorlog in Oekraïne ongeveer verdrievoudigd. Kostte een fles een jaar geleden nog ongeveer een euro, inmiddels betaal je voor diezelfde fles tussen de 3 en 4 euro.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het rendement in Spanje van de zonnebloempitten is lager dan in andere landen vanwege de droogte. Zon voor de zonnebloemen is er genoeg maar vaak te veel terwijl regen en water ontbreken, iets wat relevant is voor dit gewas.
Wist je dat zonnebloemen ook uit zichzelf bewegen? De bloemen draaien altijd richting de zon. Vandaar dat de Fransen ze Tournesol noemen.
Het record van grootse zonnebloem ooit is in handen van een Duitser. Met maar liefst een hoogte van 9,17 meter. Ja zeg dat, wow! De gouden trucs van deze recordhouder: zaden gebruiken van de grootste bloemen van vorig jaar, bemesten met versnipperde aardappels en goede ondersteuning.
Voor Vincent van Gogh had nog nooit iemand op deze manier een vaas met zonnebloemen geschilderd. Zijn zonnebloemen zijn wereldberoemd geworden. Deskundige Nienke van het Van Gogh Museum in Amsterdam legt uit waarom. Vincent van Gogh is een van de beroemdste schilders van Nederland.
Om een liter olie te maken heb je ongeveer 2,5 kilo aan zonnebloempitten nodig. Maar een kilo pitten kost tussen de 5 en 20 euro.
In de voedingsindustrie wordt zonnebloemolie behalve in slaolie, frituurolie en salade dressings, gebruikt voor het maken van margarines. Ook wordt zonnebloemolie verwerkt in veel levensmiddelen, zoals diepvriesfrites, chips, koekjes en vleesvervangers.
Zonnebloemolie. Zonnebloemolie staat op plek 4 in deze lijst van duurzaamste kookolie. Zonnebloemolie heeft van alle kook oliën de hoogste opbrengst per hectare. Maar deze olie heeft een hogere CO2-uitstoot dan slaolie door de manier van verbouwen.
Waarom sommige oliën niet geschikt zijn voor verhitting
De stoffen die hierbij vrijkomen worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen en kunnen erg ongezond zijn. Oliën die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
De Zonnebloem olie prijs komt tot stand aan de hand van de vraag en het aanbod. Kijkend naar de prijs in de supermarkt betaal je nu gemiddeld €3,99 per liter. In de Nederlandse keuken gebruiken wij dit veelvuldig of het nu is voor het maken van een dressing of het bakken van de frietjes.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als gevolg van de oorlog in Oekraïne, worden er grote graantekorten op de wereldmarkt verwacht. Rusland en Oekraïne zijn namelijk grote exporteurs van graan. Daarnaast is de industriële landbouw sterk afhankelijk (aard)olie en van gas wat ook wordt gebruikt voor het maken van kunstmest.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
De voorraden voor zonnebloemolie dalen hard en zijn over vier tot zes weken op, aldus de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie. Dat de voorraden opraken, komt door de oorlog in Oekraïne. Het land is normaliter een grote producent van plantaardige olie.