Onderaan de nummerplaat staan de woorden "Principat d'Andorra" in blauwe letters.
De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto's en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.
Een lichtblauw kenteken is een vorm van identificatie van taxi's. In Nederland zijn taxi's namelijk verplicht om met lichtblauwe kentekenplaten te rijden. Daarnaast zal een taxi in veel gevallen herkenbaar zijn aan het bordje op het dak.
Op elke Europese kentekenplaat staat een landcode. Een groot aantal daarvan zal je vast herkennen: de B staat voor België, DK voor Denemarken en PL staat voor Polen.
Blauwe kentekenplaat laten maken
Blauwe kentekenplaten mogen alleen op personenauto's, bedrijfsauto's en motoren die vóór 1 januari 1978 voor het eerst op de weg reden.
Verschil tussen een blauw kenteken en een geel kenteken
Het voornaamste verschil zit hem in de maximumsnelheid van de brommer. Een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, en een brommer met een geel kenteken kan 45 kilometer per uur.
Kentekenplaten zijn er in verschillende soorten. De Nederlandse kentekenplaat is geel met een zwart kader. Het heeft ook een blauw vlak voor het EU-symbool en het NL-teken.
OK, al jaren een begrip
Het van oorsprong Zweedse merk werd reeds in de jaren 50 van de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd.
Sinds 2004, na de toetreding van Tsjechië tot de Europese unie, staat aan de linkerkant van het kenteken het EU-logo met daaronder de landcode CZ.
Het aanvragen van een blauw kentekenplaat kan via de RDW en via de FEHAC worden gedaan. Wij raden u wel aan om eerst te informeren bij de RDW of uw oldtimer ook écht in aanmerking komt voor een blauw kentekenplaat voordat u deze procedure opstart. De kosten voor dit proces bedragen ongeveer €40,00.
De hofauto's hebben een standaardkenteken dat begint met de letters AA. Deze kentekens zijn uitsluitend bestemd voor de auto's van het Koninklijk Huis.
Het omkeuren van je snorfiets of snorscooter kost €99,95. Dit zijn de kosten voor het keuren en de wijziging doorgeven aan de RDW. De kosten voor een nieuw kenteken en het eventuele opvoeren van jouw scooter zitten hier niet bij in.
Het verschil tussen een blauw en geel kenteken
Het grootste verschil is dan ook eigenlijk de maximumsnelheid: een blauw kenteken scooter gaat maximaal 25 kilometer per uur en een scooter met geel kenteken gaat maximaal 45 kilometer per uur.
De koning heeft een nummerplaat waarop enkel het cijfer 1 staat. Ook de andere leden van het koningshuis krijgen een kenteken met enkel cijfers.
Alle legale en geregistreerde taxivoertuigen hebben een blauwe kentekenplaat. De tariefkaart bevat onder meer de tarieven en gegevens van de taxi-onderneming. Als u een taxi op straat uitkiest en niet vooraf bestelt, moeten de tarieven duidelijk zichtbaar zijn. Zowel van buitenaf als in de taxi.
Wie echter overweegt om een kapitaalvennootschap op te richten, zal merken dat er in Duitsland en Nederland twee rechtsvormen het meest voorkomen: in Duitsland is dat de “Gesellschaft mit beschränkter Haftung” (GmbH) en in Nederland is dat de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (B.V.).
Britse automobilisten die naar het buitenland reizen, zijn sinds 28 september verplicht om de kenletters GB te vervangen door UK. GB verwees naar Great Britain, waartoe Engeland, Schotland en Wales behoren. Het United Kingdom bevat ook Noord-Ierland.
Duimpje omhoog
In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging. In Turkije wordt het gezien als een uitnodiging voor homoseksuele praktijken. Pas dus goed op wanneer u uw duim omhoog gooit!
Sinds eind 2015 staat soms de letter E achteraan het kenteken. Dit betekent dat het een elektrische auto betreft.
hr is het topleveldomein voor websites uit Kroatië (Kroatisch: Hrvatska).
Vandaag is de eerste Belgische autonummerplaat geperst die begint met het cijfer 2. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) was daarvoor afgezakt naar Sint-Agatha-Berchem bij Brussel. Daar worden onder andere de officiële Belgische nummerplaten geperst.
Nummerplaten die beginnen met de letter A gevolgd door een streepje en een nummer, zijn bestemd voor de voorzitter van de Kamer (A1), leden van de federale regering, ministers van Staat, vertegenwoordigers van de Hoge Magistratuur, provinciegouverneurs, de hoogste gezagdragers van de erkende confessionele erediensten ...
25km, Snorfiets, rijden zonder helm, blauwe kentekenplaat
Circa 80% van de verkochte scooters in Nederland is een 25km scooter. Dit betekent dat de scooter is uitgerust met een blauwe kentekenplaat.