Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Iedereen die e-mailt krijgt ermee te maken: spam mail. Onder spam mail valt eigenlijk iedere e-mail die u ongevraagd ontvangt en die inhoud bevat waar u niet op zit te wachten. Hoeveel spam mail u ontvangt hangt met name af van hoe zuinig u bent op uw e-mailadres en van hoe actief u bent op het internet.
Dit zijn de drie voornaamste redenen waarom een e-mail als spam wordt gezien: Je e-mail bevat spamgevoelige woorden. Het e-mailadres dat je hebt aangemaakt, bevat spamgevoelige karakters. Het SPF-record van je domeinnaam staat niet correct ingesteld.
spam: UCE; spam; ongevraagde commerciële e-mail; ongewenste e-mail.
WhatsApp-spam herkennen. “Ongevraagde berichten die in grote aantallen tegelijk worden verstuurd.” Dat is de definitie van spam, ook wel junkberichten genoemd.
Als je Vermoedelijke spambeller of Spam ziet als beller-ID, kan het gesprek spam zijn. Je kunt het gesprek beantwoorden of het nummer blokkeren en melden. Als een gesprek van iemand die je kent, wordt gemarkeerd als spam, kun je de fout melden.
Ongewenste e-mail, ook wel spam genoemd, in uw Postvak IN is vervelend. Het filter voor ongewenste e-mail in Outlook zorgt ervoor dat berichten die op ongewenste e-mail lijken, in de map Ongewenste e-mail terechtkomen.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Spam is een bericht dat u ongevraagd ontvangt via e-mail, mobiele telefoon of vaste telefoon. Bedrijven mogen u geen berichten versturen als u hiervoor vooraf geen toestemming heeft gegeven. Spam is verboden in Nederland.
Het verschil tussen spam en phishing
U ontvangt een e-mail van een onbekend e-mailadres en u weet zeker dat u zich nooit voor deze nieuwsbrief heeft ingeschreven. Deze e-mail kunt u als spam definieren. Spamberichten zijn ongewenste advertenties en niet gevaarlijk, maar wel vervelend.
Wil je iemand blokkeren, ga dan in Whatsapp naar de conversatie met die persoon en klik rechtsboven op de de drie puntje (Instellingen). Kies hier Meer en daarna voor Blokkeren. Je krijgt nu de vraag of je die persoon wilt blokkeren, zodat deze persoon je niet meer kan bellen en geen berichten meer kan sturen.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Als je een e-mail als spam markeert, blijft deze nog 30 dagen in de map Spam staan. Na 30 dagen worden e-mails definitief uit Spam verwijderd. Als je denkt dat e-mails per ongeluk naar Spam worden gestuurd, kun je lezen hoe je e-mails uit Spam kunt verwijderen.
Om ervoor te zorgen dat toekomstige berichten van dezelfde afzender als ongewenste reclame worden gemarkeerd, kunt u berichten in de Mail-app melden als ongewenste reclame. Op een iPhone, iPad of iPod touch veegt u naar links op het bericht, tikt u op 'Meer' en tikt u vervolgens op 'Verplaats naar reclame'.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mailadressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Jammer genoeg zijn er criminelen die telefoonnummers van anderen gebruiken om te bellen met mensen dit wordt inderdaad spoof calls genoemd. Hier kun jij en wij niets aan doen om het tegen te houden Het advies dat wij geven is om vooral niet terug te bellen.
Verwar de buitenlandse 0088- of +88 nummers niet met de Nederlandse 088-bedrijfsnummers. De 088-bedrijfsnummers kunt u gerust bellen. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. Wij waarschuwen alleen voor 0088- en +88-nummers.
Nummers die beginnen met +44 zijn afkomstig uit Engeland. Criminelen en fraudeurs laten je telefoon (meestal) één of twee rinkelen en hopen dat je terugbelt.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet. Er is geen wettelijke aftapbaarheidsverplichting voor de apps, bovendien is er praktisch gezien niet eens een ingang.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
INGREDIËNTEN: Varkensvlees 49% (waarvan 20% separatorvlees), kipseparatorvlees 31%, water, aardappelzetmeel, zout, varkensvet, stabilisator (E450, E451), specerijen, suiker, natuurlijk aroma, antioxidant E301, specerijextracten, conserveermiddel E250.