Een goede isolatie zorgt ervoor dat de woning sneller is opgewarmd. Ook wordt de temperatuur in huis beter behouden en kou van buitenaf dringt niet naar binnen. In de wintermaanden zal goede raamisolatie de warmte in je woning houden. Tijdens de warmere zomermaanden houden goed geïsoleerde ramen juist de warmte buiten.
De reden is eigenlijk heel eenvoudig. Het is namelijk zo dat wanneer je dit kou werende folie op je ramen aanbrengt, er een heel dun laagje tussen het glas en het folie ontstaat. Dit laagje vult zich direct met lucht. Vervolgens blijft het daar zitten.
Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor isolerende kozijnen met triple-glas en dubbele kierdichting en een lage U-waarde (maximaal 1,3). Dan heb je in 1 klap de beste raamisolatie. Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant.
Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik. Kozijnfolie is wel veel goedkoper dan nieuw glas: als je het zelf aanbrengt, kost het maar € 2,50 per vierkante meter.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Dubbel glas gaat circa 25 jaar mee waarna het beter is deze te vervangen. De isolatiewaarde is tegenwoordig een stuk beter dan 25 jaar geleden en soms ontstaat er lekkage in het raam waardoor vocht/condens binnen de twee ramen komt en het raam vies wordt.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de zogenoemde Ug-waarde (warmtedoorgangscoëfficient) . Hoe lager de waarde hoe beter het glas isoleert. Normaal vensterglas heeft een Ug-waarde van 5,8, standaard dubbel glas heeft een Ug-waarde van 3,3 tot 2,7, voor het moderne HR+++ glas geldt een waarde van 0,7 tot 0,4.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
De uiteindelijke isolatiewaarde (U-waarde) komt bijna overeen met die van standaard dubbel glas: ongeveer 2,7 W/m²K (tegenover 5,7 bij enkel glas). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het raam isoleert. De voorzetramen kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant gemonteerd worden.
Als het aankomt op het kopen van raamfolie is er eigenlijk maar één merk wat echt het beste is. Dit merk is Squid. Dit merk staat bekend om het feit dat zij alleen de beste kwaliteit materialen gebruiken. Door deze hoogwaardige kwaliteit weet je zeker dat jouw raamfolie erg lang op de ramen zal blijven zitten.
U kunt kiezen uit 6 soorten raamfolie; (1) gesneden raamfolie, (2) full colour raamfolie, (3) transparante raamfolie, (4) statische raamfolie, (5) vinyl/plakletters voor op ramen en (6) raamstickers full colour (prints op wit vinyl). Vele soorten raamfolie.
Lichtdoorlatendheid autoruiten
De voorruit en de naast de bestuurderszitplaats aanwezige zijruiten moeten minimaal 55% van het licht doorlaten. De achterzijruiten en de achterruit mogen een lagere lichtdoorlatendheid hebben als de auto links en rechts een buitenspiegel heeft.
Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen en rolgordijnen, Duette Shades en shutters werken isolerend.
Rolluiken bieden isolatie tegen geluid, warmte en koud. Door de isolatie tegen warmte en kou, ook wel thermische isolatie genoemd, bespaar je energie. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor de energierekening.
Dit zorgt voor een afname van het warmteverlies in uw woning, waarmee u jaarlijks aanzienlijk op uw stookkosten bespaart. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een woning met rolluiken bespaart al gauw 10% op de jaarlijkse stookkosten.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.