De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa.
België, het land van de kastelen
België heeft maar liefst 3000 kastelen verdeeld over het hele land en heeft het grootste aantal kastelen per vierkante meter.
Malbork, ook wel bekend als Slot Mariënburg, is het grootste kasteel ter wereld. Je vindt dit kasteel in het gelijknamige plaatsje Malbork in het noorden van Polen, vlakbij de stad Gdansk. Het kasteel is gebouwd in 1274 en werd vanwege de toenemende grootte van het leger gedurende de jaren steeds verder uitgebouwd.
Slot Mariënburg, het grootste kasteel van Europa (Malbork, 40 km van Gdansk)
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.
Kasteel Hoensbroek mag zich het 'Allermooiste kasteel van Nederland' noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden.
In een beschermd natuurgebied bij Rossum zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oud kasteel; de Hunenborg. Mogelijk gaat het om het oudste kasteel van ons land. Tot nu toe is er nauwelijks iets over de geschiedenis van de burcht bekend.
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
Versailles is met dik 63 duizend vierkante meter aan vloeroppervlakte goed voor de titel 'Het grootste kasteel van Frankrijk'. Lodewijk XIV zou ook met niets anders genoegen hebben genomen.
Ze maken deel uit van ons erfgoed. Een klein aantal is publiek toegankelijk, maar er zijn er nog honderden andere. Van middeleeuwse forten tot buitenverblijven: ze werden in uiteenlopende stijlen gebouwd, en sommige zijn nog steeds publiek toegankelijk.
Gelderland telt de meeste publiek toegankelijke kastelen in Nederland en Kasteel Doorwerth behoort terecht tot de populairste. Dat komt in de eerste plaats door het prachtig gerestaureerde middeleeuwse kasteel, maar ook vanwege de schitterende ligging aan de voet van de stuwwal tussen Wageningen en Arnhem.
De honderdjarige oorlog
Gebieden werden veroverd of verloren en zo verschoof de grens tussen de twee vechtende partijen elke keer weer. Waarna ze in de vredestijd kastelen bouwden om die grens te bewaken.
In Nederland kan je heel wat bijzondere kastelen en burchten bewonderen. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan. Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen.
De meeste kastelen werden rond de oevers van de Loire gebouwd als militaire forten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Ook na de oorlog bleven Franse koningen kastelen bouwen in de regio. Het resultaat? Meer dan 80 indrukwekkende kastelen op een steenworp van elkaar.
Kasteel Westhove (ZL), Kasteel Hoensbroek (LB), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) mogen zich de allermooiste noemen van Nederland. Dat bepaalden de 25.000 ANWB-leden die een stem uitbrachten op hun favoriete Nederlandse kasteel.
Kasteel Heeze is een van die laatst bewoonde kastelen en alleen al om die reden bijzonder te noemen. De geschiedenis van de bewoners van Kasteel Heeze gaat ver terug, naar 1760 om precies te zijn.
Denk aan Schotland, denk aan zo'n 300 kastelen.
Vroeger stonden er in Nederland wel 2500 kastelen. Die werden allemaal in de Middeleeuwen gebouwd. De eerste kastelen waren van hout. In 1200 leerden mensen hoe ze bakstenen konden maken.
Weinig soorten gebouw roepen zo'n middeleeuwse sfeer op als kastelen. Brabant kende er zo'n driehonderd, maar veel hebben de eeuwen niet overleefd.
Dit kwam doordat er machtsgebieden dwars door Limburg liepen. Het mooie is niet alleen dat we veel kastelen hebben, ze zijn ook nog eens het best bewaard gebleven. In 'Kastelen in Limburg Burchten en landhuizen (1000-1800)' wordt van ruim 265 kastelen gesproken.
De eerste kastelen zijn gebouwd in de negende en tiende eeuw. Een kasteel werd vaak gebouwd op een motte, een heuvel. Eromheen lag een slotgracht met een ophaalbrug. De toren was de woning van de kasteelheer.
Een kasteel wordt ook wel slot genoemd en is hetzelfde. Het is een versterkte woning voor een adelijke familie en/of kleine groep mensen. Kastelen stammen uit de middeleeuwen en is gebouwd als verdedigbare woning.
In Nederland heeft u als kasteelheer of -dame voldoende keuze. Een kasteel dat helemaal gerestaureerd is of u koopt een kasteel als opknapper.