Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
1. Indonesië – Azië Op plek nummer één van de mooie landen behoort Indonesië. Hoe kan het ook anders met de talloze tropische eilanden, ellenlange kustlijnen, magische natuur en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif.
Noorwegen. Noorwegen: Dit Scandinavische land verdient zeker een plekje op je bucketlist! Noorwegen staat bekend om de prachtige natuur. Denk aan de bijzondere fjorden, gletsjers, watervallen, valleien en meer!
Malta, Cyprus en Luxemburg hebben het minste aantal natuurgebieden: alle drie minder dan honderd. Dit zijn, net als Nederland, kleine landen. Daarom is het interessanter om te kijken naar de oppervlakte die uit beschermde natuur bestaat.
Oppervlakte. We beheren in totaal 270.000 hectare natuur in Nederland, waarvan 95% is opengesteld voor publiek: 96.000 ha bos.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
Het areaal met bos is in 2021 circa 363.800 hectare; bijna 11% van het totale landoppervlak.
Nederland heeft veel natuurgebieden. Zo zijn er 21 nationale parken met verschillende Nederlandse landschappen zoals duinen, bossen, heide en vennen. En er zijn 162 Natura 2000-gebieden , waar behoud van de biodiversiteit centraal staat. Natuurgebieden worden verbonden door het Natuurnetwerk Nederland.
De mooiste natuur van Europa vind je in IJsland
Onze reis naar de mooiste natuur van Europa start in het Hoge Noorden: de onovertroffen woestenij van IJsland. Dichter bij de Noordpool dan menig ander Europees land. En een eiland, dus omgeven door water.
Het oppervlak van Zweden (76 procent), Finland (72), Estland (61), Slovenië (60) en Letland (56) is opvallend bosrijk.
Aan de enquête namen meer dan 60.000 personen uit 90 verschillende landen deel. De mooiste vrouwen vind je terug in Noorwegen, Lithouwen, Polen en Zwitserland. Indiase dames mogen zich het vijfde knapste volk ter wereld noemen. Plaats nummer zes wordt ingenomen door Zweden, gevolgd door IJsland, Irak en Hongarije.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
Het bos is ongelijk verdeeld over landen. Ontwikkelingslanden hebben hiervan nog steeds het grootste aandeel (57%). Het meeste bos bevindt zich in Rusland, Brazilië, Canada, USA en China.
Naast Noorwegen is ook Schotland onlangs uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Vooral het ruige groen-oranje-bruine landschap, met rotspartijen, glooiende landschappen en ruige kusten maakt dat dit een van de droombestemmingen van Europa is.
1. Nationaal Park Oosterschelde. Dit Nationale Park in de provincie Zeeland beslaat maar liefst 37.000 ha. Hiermee is Oosterschelde het grootste Nationale Park van Nederland.
Frankrijk populairste vakantieland
Frankrijk gaat fier aan kop als populairste vakantiebestemming. Bijna 10 procent van alle vakanties in 2022 ging naar Frankrijk. Daarmee heeft Frankrijk Duitsland ingehaald als meest bezochte zomerbestemming. In 2022 gingen 1,6 miljoen vakanties richting de oosterburen.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
Frankrijk blijft het meest geliefde land onder toeristen, ondanks terroristische aanslagen die geen invloed lijken te hebben gehad op het toerisme. Het land biedt een overvloed aan attracties, waaronder de beroemde Côte d'Azur, de romantische stad Parijs en duizenden authentieke dorpen.
Met het buitenwater erbij is het oppervlak van Nederland 41.543 km² en dan is het percentage 13,2%. Ons land komt nog 17% minus 14,7% dus 2,3% (bijna 900 km²) Natura 2000-natuur te kort. Die 900 km² komt overeen met een gebied ter grootte van de Veluwe.
Er zijn in totaal meer dan 26.000 Natura 2000-gebieden in de EU. Duitsland is qua aantal gebieden koploper in de EU, met meer dan 5000 gebieden. Alleen Malta, Cyprus en Luxemburg hebben minder natuurgebieden dan Nederland. Buurland België heeft ruim 300 Natura 2000-gebieden.
Het bos is zo'n 386 miljoen jaar oud en daarmee 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. Wetenschappers troffen de fossiele resten van het bos aan in een zandsteengroeve in Cairo, gelegen in de staat New York.
Na de Amazone is het tropische regenwoud van Congo, ook wel het groene hart van Afrika genoemd, het grootste bos ter wereld. In dit gebied leeft de met uitsterven bedreigde berggorilla, waarvan er nog maar zo'n 1000 in het wild leven.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen is nu ongeveer 10% van het landoppervlak bos, maar eeuwenlang was hier nauwelijks bos. Vanaf de Middeleeuwen waren de meeste zandgronden kaal, er stonden geen bomen: er waren uitgestrekte heidevelden als onderdeel van het landbouwsysteem.