Met grondgebied op alle continenten was het Britse Rijk op zijn hoogtepunt in 1921 de grootste koloniale mogendheid ter wereld. Het rijk bestond vooral uit gebieden die de Britten met geweld hadden veroverd, en koloniën, mandaatgebieden dominions en protectoraten vormden een gigantisch imperium.
De grootste koloniale machten waren: Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Nederland.
Koloniale mogendheden waren Nederland, Verenigd Koninkrijk, Portugal, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Rusland (in Siberië, Centraal-Azië en Alaska), België, Italië, Japan, de Verenigde Staten en - minder bekend - zelfs de Scandinavische landen Denemarken (Groenland, de Faeröer, de huidige Amerikaanse Maagdeneilanden, ...
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
De grootste kolonie van koningspinguïns ter wereld is extreem uitgedund. In de jaren 80 liepen er nog 500.000 paren rond op het eiland Île aux Cochons in de Indische Oceaan, nu zijn er nog maar 60.000 over; een daling van bijna 90 procent. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Antarctic Science.
Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Het Mongoolse Rijk staat bekend als het grootste aaneengesloten landrijk in de geschiedenis van de wereld en werd opgericht door Genghis Khan, die in 1206 de nomadische Mongoolse stammen verenigde. Daarna ging hij op pad om de wereld te veroveren, en hij slaagde daar bijna in.
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
Dankzij zijn uitstekende bestuurlijke kwaliteiten en onderhandelingen met het Westen is Thailand nooit gekoloniseerd, in tegenstelling tot omringende landen.
Nederlandse koloniën waren onder meer Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), Nederlands- Nieuw-Guinea, de Nederlandse Antillen, Suriname en andere gebieden in het toenmalige Nederlands-Guiana. Nederland had ook enige tijd koloniale bezittingen in Afrika en de Amerika's.
Met grondgebied op alle continenten was het Britse Rijk op zijn hoogtepunt in 1921 de grootste koloniale mogendheid ter wereld. Het rijk bestond vooral uit gebieden die de Britten met geweld hadden veroverd, en koloniën, mandaatgebieden dominions en protectoraten vormden een gigantisch imperium.
Van Nieuw-Zeeland tot Cyprus: de Britten waren verreweg de grootste kolonisator van Europa. Nederland staat op de vijfde plaats met 29 koloniën.
Onder Nederlands beheer kwamen Nederlands-Indië, Suriname en enkele eilanden in het Caraïbische gebied. Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St.
Gemenebest van Naties
Ook zijn er nog zestien landen waar koningin Elizabeth II nog steeds staatshoofd is, vertelt De Wit. "Dat zijn voormalige koloniën die nooit afstand hebben genomen van de Britse Queen. Die zijn verder wel volledig onafhankelijk. Dat zijn onder meer Australië, Canada en Papoea-Nieuw-Guinea."
Ethiopië is het enige land op het Afrikaanse continent dat nooit echt gekoloniseerd is, op enkele jaren van bezetting door Italië onder leiding van Benito Mussolini na (1936-1941).
Bij de Vrede van Breda in 1667 wordt de kolonie door de Engelsen aan de Nederlanders afgestaan in ruil voor de kolonie Nieuw-Nederland (New York) in Noord-Amerika.
De Tweede Kamer stemt in met de onafhankelijkheid. Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten.Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
Het Romeinse Rijk was ooit het machtigste Rijk ter wereld: ze hadden het beste leger, de beste cultuur en waren het rijkst.
1. Het Britse rijk: het grootste ooit. Met land op alle continenten (zelfs op Antarctica) was het Britse rijk het grootste aller tijden. Rond het begin van de twintigste eeuw besloeg het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde en 20 procent van haar inwoners.
Welke methode we ook gebruiken, op de lijst van landen waar mensen het oudst worden, staan Frankrijk, Italië, IJsland, Finland, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Zweden, Japan, Thailand, Singapore en Costa Rica.